KiemeltKözélet

A VÍRUS ELVETT EGY ÉVET AZ ÉLETÜNKBŐL

Schmidt Csabával, Tatabánya korábbi polgármesterével közéleti kérdésekről, a 2020-as évről és 2021. évi várakozásairól beszélgettünk.

 

Puskaporos a közélet Tatabányán és az országban is. Számított erre?

Már a 2019. évi önkormányzati választás előtt elmondtuk, hogy a Demokratikus Koalíció (DK) a tatabányai közéletbe is be akarja hozni a háborúskodást, így ha erre gondolok, nem lep meg az árokásás a részükről. Az viszont igen, hogy a koronavírus-járvány kitörése után is folytatták ezt. Másra számítottam, helyi és országos szinten is az összefogást vártam a vészhelyzetben. Éppen emiatt az első hullámban mi félre is tettük a politikát.

 

De Ön többször is felszólalt bizonyos kérdésekben a tavaszi vészhelyzet időszakában.

Nem némaságot fogadtunk, hanem félretettük a politikai nézetkülönbségeket, e gondolatok mentén fogalmaztunk meg javaslatokat. Mikor az iskolák bezárásának pénteki bejelentése után Tatabányán vasárnap még senki nem tudta, hogy nyitva lesznek-e másnap az óvodák, akkor úgy éreztem, javaslatot kell tenni, mert nem lehetett tovább habozni. Frakciónk munkáját ebben az időszakban elsősorban a segítés motiválta: több ezer időssel beszéltünk, bevásároltunk nekik, és közel tízezer maszkot juttattunk el tatabányai családoknak, amikor ezeket még nem lehetett megfizethető áron beszerezni. Jó volt látni, hogy rajtunk kívül mennyi önkéntes segített ekkor a rászorulóknak. Mindenkinek hatalmas köszönet jár!

 

Mit gondol, jól végezte ebben az időszakban a polgármester asszony a munkáját?

A járvánnyal kapcsolatos védekezés oroszlánrésze a kormányzaton van: a kórházakon, a kormányhivatalokon, de azon a területen, ahol a város felelőssége volt, ott szerintem megállta helyét. Én sok mindent másként szerveztem volna, de egy célhoz sok úton el lehet jutni.

 

Egy dolgot azért kiemelne?

A legtöbb energiát a kommunikációs terület átszervezésére, megerősítésére fordította az új városvezetés, mégis a járvánnyal kapcsolatos városi kommunikáció minimális volt. Más városokban a polgármesterek szinte naponta jelentkeztek beszámolókkal, információkkal a járványról. Tatabányán ez elmaradt. Nem volt szerencsés polgármester asszony részéről, hogy a járvány idején beállt a nagy politikai harcaiba, és információ hiányában is pálcát tört a kormány felett, holott ma már látjuk, hogy a kormányzat tavasszal sikeresen kezelte a járványt.

 

Ha félretesszük a vészhelyzetet, akkor milyen éve volt a városnak?

Szívesen félretennénk mindannyian a vírust, de nem lehet, mert elvett egy évet az életünkből, és részben a városéból is. Az látszódott, hogy a járványkezelés miatt a város fejlesztésére nem jutott kellő energia. Akadoztak a megindult beruházások, és újak szinte nem is kezdődtek. A polgármesteri hivatal a folyamatos vezetőváltásoknak köszönhetően szétesett. Ezt nem csak mi láttuk, hanem polgármester asszony támogatói is, például Nagy Béla, az Összefogás képviselője is gyakran bírálja nyilvánosan a hivatal tehetetlenségét.

 

Minek köszönhető ez?

Nehéz kívülről egyértelmű választ adni, de leginkább a rossz, politikailag motivált személyi döntéseknek. Kicsit több mint egy év alatt a harmadik jegyző van a hivatalban, a harmadik jogi irodavezető, és a nemrég kinevezett hatósági irodavezetőt is elküldték már. A felsoroltakon túl is sok személycsere volt, ami egyértelműen akadályozza a normális működést. Egy polgármesternek el kell fogadnia, hogy nem az a jó irodavezető, aki azt mondja, amit ő hallani akar.

Mi nem működött?

Nem bocsátkoznék felsorolásba, de egy dolgot kiemelnék: két nagy beruházásnak is be kellett volna fejeződnie mára, az egyik a Megyeháza tér felújítása, a másik a Tulipános Ház építése. Ez utóbbi esetében érthetetlen, hogy a nem használható épületet miként vehette át a város, illetve, hogy miért nem érkeztek meg máig sem a bútorok. Ezeken túl tavaly novemberre teljesen elő volt készítve a Bánhida és Sárberek közötti aluljáró építése, amely városi döntések elmaradása miatt meghiúsult volna, ha Bencsik János miniszterelnöki biztosként nem menti meg a projektet. Nekem az elmúlt év egyik legpozitívabb híre volt az Ő kinevezése két okból: egyrészt, mert kifejezi, hogy a kormány számára fontos Tatabánya fejlődése, másrészt, mert jó pár veszélybe került beruházás befejezésére így van esély.

 

A Megyeháza térnél Ön is megszavazta a polgármester asszony előterjesztését?

Akkor is elmondtam, hogy a legkisebb rossz döntést támogattam. A módosított projektet sok bizonytalankodás után az új vezetés terjesztette elő. Sok kételyünk volt az új tervek kapcsán, és az utolsó pillanatban kaptuk meg a szerződéseket is, ezért több esetben bizalmi alapon szavaztunk.

 

Mi a véleménye arról, hogy a kormány elveszi az iparűzési adó felét az önkormányzatoktól?

A döntéssel nem a kormánynak, hanem a tatabányai vállalkozásoknak, rajtuk keresztül pedig a tatabányai embereknek lesz több pénze, hiszen csökkentett adót kell csak fizetniük az önkormányzat felé. A helyi kisvállalkozásoknál, fodrászoknál, kisboltosoknál, villanyszerelőknél marad számszerűen közel 1 milliárd forint. Azaz ezzel a döntéssel a kormány – ha ötezer helyi vállalkozással számolok – átlagosan 200 ezer forintot hagyott a tatabányaiaknál vállalkozásonként. A nagy, multinacionális cégeknek, akik az iparűzési adó nagy részét fizetik, nem változik az adózása.

 

Az önkormányzatnak mégis ki kell gazdálkodnia ezt a bevételkiesést!

Ezt még nem tudhatjuk, hiszen a kompenzációról eddig nem született döntés. A 25 ezer fő feletti városok helyzetét, azaz megyénkben Esztergomot és Tatabányát egyedileg fogja vizsgálni a kormány.

 

Kormánypárti városok már kaptak az év végén kompenzációt…

Az év végén fejlesztési forrást kaptak a városok, köztük függetlenek és ellenzékiek is. Nem tudom, más városok mit kértek a kormánytól és mit kaptak, de azt tudom, hogy a tatabányai közgyűlés 18 milliárd forintot kért a kórház fejlesztésére, és ezt meg is kapta, valamint a vasútállomás tervezésére is kaptunk 1 milliárdot. Egyetlen másik várost sem tudok, aki az év végén ilyen jelentős kórházfejlesztéshez kapott volna forrást. Itt nagyon fontos szempont, hogy nem a kormány találta ki, hogy kórházfejlesztésre ad támogatást, hanem ezt kérte egyhangúlag a város képviselőtestülete. Tudom, hogy a DK és polgármester asszony is szeret a város büntetéséről beszélni, de jelenleg kormányzati forrásból 45 milliárd forint értékű fejlesztés van folyamatban Tatabányán. Szerintem a megye bármelyik, fideszes vezetésű önkormányzata kérne ilyen büntetést.

 

A város költségvetését nehéz lesz összerakni Ön szerint?

A költségvetés összeállítása akkor is nehéz, ha sok pénz van és akkor is, ha kevés. Nekem volt részem mindkettőben, hiszen 2010-ben mind az állam, mind az önkormányzatok nagyon nehéz helyzetben voltak a Gyurcsány kormányok katasztrofális gazdaságpolitikája miatt. 2011-ben csak hiteltörlesztésre 1,3 milliárd forintot kellett fordítani, míg ma nincs 50 millió az éves hiteltörlesztésünk. Tíz éve az iparűzési adóbevételünk körülbelül a fele volt a mostaninak. Talpon tudtunk maradni abban a helyzetben is. A mai helyzet nagyon más, mert az elmúlt 14 hónapban az új városvezetés úgy költötte a város pénzét, mintha ők lennének a Mikulás. Tudom nagy volt a kísértés, hiszen 12 milliárd forint volt a város számláján, amikor átadtam, de ennek ellenére sokkal óvatosabbnak kellett volna lenni, és például nem kellett volna most év végén a mindössze másfél hónapja hivatalban lévő új jegyzőnek 1 millió forintos jutalmat adni.

 

Ön mivel kezdené a spórolást?

A polgármesteri hivatallal, a kommunikációs és politikai tanácsadók leépítésével, és megnézném, mely kiadásokat lehet átütemezni 2022-re, mert bevételi oldalon a jövő sokkal kedvezőbb lesz várhatóan. Például addigra beérnek azok az ipartelepítések, amelyekről 2018-ban és 2019-ben állapodtam meg a város nevében a Doosan-nal, a Lotte-vel, és a Soulbrain-nel. Több százmillió forintos adóbevétel-növekedés várható tőlük. Akkor sokan nem értették, miért van rájuk szükség, hiszen szinte teljes foglalkoztatottság volt a városban. Ma szerintem senki sem kérdőjelezi meg, hogy szükség van rájuk mind a foglalkoztatásban, mind az adóbevételekben.

Mit szól a kézilabdacsapat nehéz helyzetéhez?

Próbálok a háttérből segíteni nekik, de nehéz, ha a baloldal a focit preferálja Tatabányán. Én biztosan nem hagytam volna polgármesterként, hogy idáig jussanak a dolgok.

 

Megenged még egy, a személyét érintő kérdést a végén?

Természetesen.

 

Azt hallottuk, hogy komoly építkezésbe kezdett. Igaz ez?

A pletykát én is hallottam, illetve olvastam már többször is a közösségi médiában. Hol Sopronban, hol Várgesztesen, hol a Balatonon építek villát magamnak. Hihetetlen, hogy mi mindent kitalálnak a DK-sok. Örülnék, ha város fejlesztésével foglalkoznának ennyit. Tavaly már felajánlottam a Facebookon, hogy aki megtalálja az építés alatt álló villát vagy kastélyt, annak a felét felajánlom. Ezt az ajánlatomat továbbra is tartom.

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close