Közélet

ENYHE IDŐ LEHET KARÁCSONYKOR?!

Egyelőre nem áll jól a fehér karácsony szénája, az átlagosnál enyhébb idő körvonalazódik az ünnepekre.
Közeledik a karácsony és bizonyára sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy vajon reménykedhetünk-e némi fehérségben. Reménykedni lehet, de a legfrissebb előrejelzések szerint kicsi az esély a havas ünnepre – közölte az időkép.hu.

Mint ahogy fogalmaznak a cikkben: ilyen időtávra vonatkozó előrejelzéseknél érdemes nagy méretskálán, egész Európára vonatkozóan vizsgálni a várható időjárást. A felszíntől is el kell távolodnunk, hisz ott túl sok dolog befolyásolja a hőmérsékleti viszonyokat. Az átlagosnál melegebb lehet az időjárás a Kárpát-medencében december második felében, így karácsonykor is.

A legvalószínűbb forgatókönyv szerint továbbra is a mostanihoz hasonló nyugatias áramlás fog dominálni, ami gátat szab a markáns hidegbetöréseknek. Helyette az Észak-Atlanti térségben képződő újabb és újabb ciklonok szállítanak majd enyhébb, óceáni eredetű légtömeget térségünkbe.

A markáns hidegbetörések hiánya és az enyhébb levegő beáramlása nem jó hír a hó számára, mivel ha lesz is csapadék, nem lesz elég hideg a magasban ahhoz, hogy az eső havazásba váltson át. Illetve a felszín közeli légrétegben sem fog tudni fagypont köré hűlni a levegő, ami elengedhetetlen a hó megmaradása szempontjából.

Több konkrétum egyelőre nem mondható el az ünnepi időjárással kapcsolatban. Ahogy azonban telnek a napok, úgy tisztul majd a kép is – fogalmazott viccesen az időjárási oldal.

Reméljük Tatabányát sem kerüli majd el a fehér hólepel!

forrás, és fotó: időkép.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close