Közélet

FIGYELJÜNK!MEGELŐZHETŐ A SZÉN-MONOXID MÉRGEZÉS

A szén-monoxid (CO) fosszilis tüzelőanyagok (pl.: szén, kőolaj, benzin stb.) tökéletlen égésekor keletkező színtelen, szagtalan gáz, ezért érzékszerveinkkel lehetetlen észrevenni. A lakás légterébe szén-monoxid a kéményen vagy a tüzelőberendezésen keresztül kerülhet, rosszul beszerelt gázsütők, kályhák, gázkazánok hibás működése során szabadul fel.

A leggyakrabban a fűtési szezonban fordulnak elő szén-monoxid-mérgezéses esetek, de a veszéllyel az év minden napján számolni kell, hiszen például a mérgező gáz visszaáramlása a lakások, fürdőszobák légterébe (elsősorban a gázzal üzemelő, átfolyó rendszerű vízmelegítőkből) egész évben, így nyáron is balesetet okozhat.

A szén-monoxid kiszorítja a vérből az oxigént, emiatt a szervek és a szövetek nem jutnak oxigénhez. A szén-monoxid-mérgezés kezdeti tünetei a fejfájás, kábultság, fülzúgás, hányinger, szédülés, a bőr kipirulása, majd fáradtság, zavarodottság, izomgörcsök, hányás, bénulás, eszméletvesztés, alacsony vérnyomás, és késői felismerés esetén oxigénhiány miatt fulladás és halál következik be.

A megelőző intézkedések otthonunkban és munkahelyünkön, életeket menthetnek!

  • Ellenőriztessük évente hivatásos szakemberrel a teljes fűtésrendszert (kéményseprővel is!)!
  • Csak jól szellőző helyiségekben, terekben alkalmazhatunk gáz- vagy kerozinalapú fűtést! Ezeket a készülékeket mindig kapcsoljuk ki éjszakára vagy a hálószobában, illetve, ha elmegyünk otthonról!
  • Széntüzelésű grillt zárt térben ne használjunk!
  • Szereltessünk be a lakásba szakemberrel szén-monoxid-érzékelőt! Válasszunk megbízható készüléket, ami megfelel a nemzetközi szabványnak! Ha a készülék jelez, ki kell nyitni az ablakokat, azonnal el kell hagyni a lakást, és a tűzoltókat kell hívni, illetve tünet esetén mentőt is!

webbeteg.hu; fotó: energiamozaik.tigaz.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close