Közélet

MEGELŐZHETŐ A SZÉN-MONOXID MÉRGEZÉS, ÍME A LEGFONTOSABB TANÁCSOK!

Ma már a hazai háztartások nyolcvan százalékában van szén-monoxid-érzékelő. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ahol alkalmaznak ilyen készüléket, kevesebben és kisebb fokban sérülnek meg a szén-monoxid miatt. A balesetek egyszerűen megelőzhetőek, ennek ellenére minden évben áldozatokat szed a mérgező gáz – hívja fel a figyelmet honlapján a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A szén-monoxid színtelen, szagtalan, íztelen, vagyis érzékszerveinkkel felismerhetetlen, a levegővel jól keveredő, mérgező gáz. Alacsonyabb koncentrációban belélegezve kezdetben fejfájást, émelygést, hányást, izomgyengeséget okoz. Ezek a tünetek összetéveszthetőek az influenzaszerű megbetegedésekkel. Súlyosabb esetben és magasabb koncentrációban a szén-monoxid-mérgezés eszméletvesztéshez és a légzés leállásához vezet. Szén-monoxid a leggyakrabban akkor keletkezik, ha a nyílt égésterű fűtőberendezés (vízmelegítő, kazán, bojler, konvektor, különböző kályhák, kandallók, cserépkályhák) a megfelelő szellőzés és levegő-utánpótlás hiánya miatt nem kap elég oxigént. Ilyenkor mérgező szén-monoxid fejlődik, amely akár egy percen belül ölhet.

A szén-monoxid mérgezés megelőzhető:
Évente egyszer ellenőriztessük szakemberrel a fűtőeszközünket!
Elengedhetetlen a megfelelő levegő-utánpótlás. Nem elég néha kiszellőztetni, a nyílászárókba résszellőzőt kell szereltetni.
Ellenőriztessük a kéményt, éljünk az ingyenes kéményseprés lehetőségével!
Szerezzünk be egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt, mert váratlan meghibásodás akkor is előfordulhat, ha a szükséges megelőző felülvizsgálatokat elvégeztettük!- tanácsolják közleményükben.

Fotó: energiainfo.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close