GazdaságKiemelt

VIGYÁZZUNK! PEST MEGYE UTÁN GYŐR-MOSON-SOPRONBAN TERJED LEGJOBBAN A VÍRUS

Az elmúlt egy hét nem hozott jó eredményeket a koronavírus megbetegedések tekintetében. Egy nap alatt 950 új, igazoltan koronavírusos beteget regisztráltak, ebből a második legmagasabb számú új eset (90) Győr-Moson-Sopron megyében található. Ennél csupán Budapesten magasabb ez az érték, 234 új beazonosított fertőzöttel.

A szeptember 25-26-i adatokat összevetve, Győr-Moson-Sopron megye megelőzte Pest megyét is, ahol egy nap alatt 77 új regisztrált aktív fertőzött volt.  Az aktív megbetegedések száma egy hét alatt kicsivel több, mint a duplájára nőtt, 173 fővel több, mint az előzőhét hasonló eredménye.

Hazánkban 23 077 főre emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma 730 fő, 5099-en már meggyógyultak, így az aktív fertőzöttek száma 17 248 fő, ami egy hét alatt 45%-os növekedést jelent.

Az elmúlt egy hét átlagosan napi 880 regisztrált fertőzöttet hozott, ehhez képest az elmúlt 24 óra 950 fős adata magasnak mondható. A napi esetszám mindössze kétszer volt ennél magasabb: vasárnap 1070, szerdán 951. Az egy hét alatt kimutatott új fertőzöttek száma soha nem volt még ilyen magas: 6157.

Müller Cecília tisztifőorvos az operatív törzs szombati ülése után elmondta, látható, hogy már a közösségi terjedés a jellemző. Alapvető szabálynak nevezve, hogy az emberek bárhová csak egészségesen menjenek.

A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.

Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérjük, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenni a fertőzések elkerüléséért.

Kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárló központok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. 23 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni.

Az országos tisztifőorvos elmondta továbbá, hogy a szabályok azért szükségesek, hogy ne kelljen további korlátozásokat bevezetni.

Forrás: koronavirus.gov.hu/portfolio.hu, fotó: koronavirus.gov.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close