Gazdaság

A BÁNYÁSZOKRA MINDIG LEHET SZÁMÍTANI

Októberben kezdik el egy, világviszonylatban is első, a koronavírus-fertőzésből felgyógyultak vérplazmájából kivont immunoglobulinokat tartalmazó vakcina tesztelését – értesült az Index.hu hírportál.

A szérumot egy Kelet-Lengyelországban, Lublinban működő biotechnológiai cég állította elő. A gyártás során felhasznált 120 liternyi vérplazmát a Covid–19-betegségből, illetve a SARS-CoV–2 koronavírus okozta tünetmentes fertőzésből felgyógyult sziléziai bányászok véréből nyerték.

A gyártó szerdai sajtóértekezletén jelentette be a tesztelés megkezdését. A specifikus anti-SARS-CoV–2 ellenanyagokat tartalmazó gyógyszert, melyet izominjekcióként adnak be. A sikeres klinikai tesztelést követően néhány hónapon belül forgalmazhatják, elsősorban Lengyelországban – közölték.

A frakcionált vérplazmából előállított készítmény feltehetőleg hatékonyabb a vérplazmánál, mivel sűrített formában tartalmazza az ellentesteket. A passzív immunizálást eredményező, a Covid–19-betegség halálos kimenetelű eseteinek számát várhatóan csökkentő gyógyszernek az az előnye a jelenleg több országban is alkalmazott plazmatranszfúziós terápiához képest, hogy bármilyen vércsoportú beteg kezelésére alkalmas – írja a hírportál.

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close