KiemeltKözélet

NEM EMELKEDETT TATABÁNYA SZENNYVIZÉBEN A COVID-ÖRÖKÍTŐANYAGÁNAK KONCENTRÁCIÓJA

A koronavírus vízzel, szennyvízzel eddigi vizsgálatok alapján nem fertőz, viszont a szennyvíz vizsgálatával lehetővé válik a vírus terjedésének nyomon követése nagyobb közösségekben, akár teljes településen. A nagy érzékenységű vizsgálat segítségével a járványhullám megugrása akár a nagyszámú klinikai tünetet mutató esetek megjelenése előtt előre jelezhető. A szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ térképes tájékoztatójából – amelyet szerdán tettek közzé közösségi oldalukon – kiderül: leginkább Nyugat-Magyarországon emelkedik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyaga a 38. heti vizsgálati adatok alapján. Szombathelyen, Zalaegerszegen, Veszprémben, Kaposváron, Szekszárdon, Pécsett, Békéscsabán és Egerben is növekedő tendenciát mutattak ki az új koronavírus örökítőanyagának mennyiségében.

Tatabányán a friss adatok szerint a koncentráció mérsékelt, a tendencia pedig stagnálást mutat. Az előző heti mérésen még növekedett a koncentráció.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által végzett szennyvízvizsgálatok eredményei és a megnőtt pozitív esetszámok azt mutatják, hogy nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása – írja az NKK közösségi oldalán.

 

kép és infó: https://www.facebook.com/nemzetinepegeszsegugyikozpont

Címkék
Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close