Gazdaság

TATABÁNYÁN IS LEHET KATONAI KÓRHÁZ

A kiskunhalasi mobilkórház mellett, a Szent László Kórház területén és Tatabányán is lehetnek katonai kórházrészlegek – közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos az MTI-nek tett nyilatkozatában.

Úgy fogalmazott, a koronavírus-pozitív estek növekedésével várhatóan emelkedni fog azon idősek száma is, akik kórházi ellátásra szorulnak. Cáfolva a sajtóban megjelent híreket elmondta, a középsúlyos és súlyos koronavírus-fertőzöttek ellátására mind a személyi, mind a tárgyi feltétel adott, és az ellátás centralizálása a cél. Hozzátette az operatív törzs döntése értelmében – ha az igények szükségessé teszik – bevonják az ellátásba a kiskunhalasi mobilkórházat, de lesz egy „katonai kórház” a Szent László Kórház területén, és egy további Tatabányán.

A tisztifőorvos kitért a szeptember 21-től szigorodó maszkviselési szabályokra is. Kiemelte, a rendelkezés értelmében az arc eltakarására a sál már nem lesz elegendő, szabályos maszkot kell viselni. Hétfőtől kötelező lesz a maszkviselés a bevásárlóközpontokban, a mozikban, színházakban, múzeumokban, könyvtárakban, a postai és egyéb ügyfélszolgálatokon is, továbbá a tömegközlekedési eszközökön túl azok megállóiban, váróhelyiségeiben is, valamint a sportlétesítményekben. A szabályok be nem tartása szankciókat vonhat maga után, illetve az üzemeltetők, működtetők maguk is felszólíthatják az illetőt a maszkviselésre. Kérhetnek továbbá rendőri segítséget is. Ezen kívül a kormányhivatalok népegészségügyi szakemberei is ellenőrizhetnek.

A szórakozó- és vendéglátóhelyek hétfőtől csak 23 óráig lehetnek nyitva, illetve október elsejétől bevezetik a kötelező testhőmérséklet-mérést az óvodákban, iskolákban, valamint a szakképző intézményekben. Az óvodás és alsós tagozatos szülő csak a mérési pontig kísérheti a gyermekét, illetve ide is csak szájmaszkban.
Müller Cecília úgy fogalmazott, az új rendelkezésekkel nem a mindennapi élet korlátozása a cél, de az eddigi szabályokat szigorúbban véve kell élni.

Forrás: MTI, fotó: koronavirus.gov.hu

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close