Gazdaság

ÍGY NÉZHET KI A JÁRVÁNYHELYZET KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYÉBEN

185 lehet a koronavírus második hullámához köthető aktív fertőzöttek száma, amely a megye népességének 0,61%-1,23%-át érintheti.

Minden reggel tájékoztatást kapunk arról, hogy hányan fertőződtek meg a koronavírus járvány március óta tartó időszakában. Ennél azonban több érdekességet mutatna, hogy aktuálisan mennyi, aktív, éppen beteg státuszban lévő eset van. Erre tett kísérletet a PORTFOLIO.HU hírportál, amely saját elemzésén keresztül bemutatta a jelenlegi fertőzöttek lehetséges számát.

A hivatalosan közölt térképen a pándémia teljes időszakára vonatkozó adatokat láthatunk:

Komárom-Esztergom megye esetében ezek a számok viszonylag magasak, viszont az itt szereplő 533 megbetegedés többsége, több mint 300, az első hullámhoz köthető. A Portfolio.hu saját modellszámításai alapján új adatokat közöl, amelyeknél kiindulási pontként az előző két hét esetszámait vette alapul. A kapott adatok alapján, több mint 2000-rel kevesebb aktív fertőzöttet becsülnek, összesen 8200-at. Az átlagos két hetes aktív periódust és az alul detektálási arány egységes eloszlását feltételezve, az új adatokkal így fest az országos térkép:

Az oldal elemzése népességarányosan is bemutatja a jelenleg aktív fertőzöttek arányát, 10-szeres, 15-szörös, és 20-szoros aluldetektálással számolva, vagyis azt feltételezve, hogy a járványügy minden 10., 15. vagy 20. beteget találja meg. Ezek alapján Komárom-Esztergom megyében jelenleg 185 aktív megbetegedés lehet, amely a népesség arányában 0,61-1,23%-os fertőzöttséget jelent.

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close