KiemeltKözélet

SZÜCSNÉ MEGVONTA VOLNA A CSALÁDTÁMOGATÁSOKAT!

A közgyűlés nem támogatta a polgármester tervezett megszorításait

Alig néhány éve, hogy a Schmidt-féle városvezetés bevezette a Tatabánya 70 programot, a tatabányai családok támogatása érdekében. A programot minden évben tovább bővítették, év elején éppen arra tett a Fidesz-KDNP javaslatot, hogy legyen ingyenes a fertőző agyhártyagyulladás elleni védőoltás is a tatabányai kicsiknek. Akkor a képviselőtestület támogatta a javaslatot, de Szücsné ahelyett, hogy előkészítette volna az igényléshez szükséges rendeletet, most egy tollvonással megvonta volna ezt a lehetőséget a tatabányaiaktól.

 

Persze amolyan jó DK-s módra rögtön próbálná szépíteni is a sarcolást, helyette adna 10.000 Ft-ot (igen, 10.000 Ft-ot!), amit akár a több mint 80.000 forintos agyhártyagyulladás elleni védőoltásra is felhasználhatnak a szülők, de megvehetik belőle a 60.000 forintos rotavirus elleni védőoltás (ez az oltás is három vakcinából áll) első adagjának akár a felét is! Tette ezt úgy, hogy az előterjesztésben egy háziorvosi véleményre hivatkozik, miközben elfelejtette a képviselők elé tenni azt a levelet, amelyben tíz tatabányai gyermek háziorvos közül nyolc a fertőző agyhártyagyulladás elleni védőoltást támogatja, hiszen ebben a fertőzésben a megbetegedettek tíz százaléka sajnos életét veszti.

 

Szücsné Posztovics Ilona „nagylelkűsége” ezzel nem ért véget, további megvonásokra tett javaslatot, még az ingyenes autóbuszbérletet is elvette volna a tatabányai iskolásoktól, mondván, nem vették azt át 100%-ban a szülők! Értik ugye: Ha nem kell mindenkinek, ne kapjon hát senki! Vagyis az kaphat majd, aki megigényli azt. Az eddig ingyenesen járó bérletet lényegében segéllyé alakította volna át Szücsné. Az nem derült ki az előterjesztésből, mi kell az igényléshez, hol és mikor lehet azt benyújtani, kik lesznek rá a jogosultak, és legfőképpen mikor kapják meg a szeptemberi iskolakezdéshez szükséges bérleteket a diákok. Az biztos, az eddigi bevált módszert, miszerint a szülő vagy meghatalmazottja az iskolában megkapja az éves bérletet, Szücsné egy tollvonással megszüntette volna, és elvette volna a gyerekenként járó 36.600 forintos támogatást a tatabányaiaktól – mindezt azért, mert nem mindenki élt a város adta lehetőséggel!

 

A Fidesz frakció nem támogatta Szücsné megszorításait, a tatabányai családok sarcolását, így azt javasolta, hogy az eredeti javaslatukkal megegyező módon (amelyről már korábban döntött a testület) a védőoltás első vakcinájának összegét adja a tatabányaiaknak a város úgy, hogy a szülő választhasson a fertőző agyhártyagyulladás és a rotavirus elleni védőoltás között. Támogatta a közgyűlés Turza Károly javaslatára a Nagy Béla által benyújtott javaslatot is, hogy a tanulóbérleteket ne csak az alsó tagozatosok kaphassák ingyen, ahogyan eddig, hanem a felső tagozatosok is, vagyis az általános iskolába járó gyermekeknek alanyi jogon járjon az ingyen bérlet.

 

A Szücsné-féle megvonásokkal a képviselők nem értettek egyet, így – elfogadva a módosító indítványt – nem támogatták a polgármester asszony tervezett sarcolásait, és a tatabányai családok támogatása mellett döntöttek.

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close