KiemeltKözélet

BŐVÜLNEK A CSÓNAKÁZÓ-TÓ SZOLGÁLTATÁSAI

Lassan végéhez közeledik a Csónakázó-tó fejlesztése – a változásokról Bencsik János, városunk országgyűlési képviselője számolt be közösségi oldalán.

A Tatai-medence kiemelt járműipari térség összehangolt fejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztosa gondolatait a beruházás kapcsán szó szerint idézzük:

“Az idősebbek még emlékeznek arra, hogy a ‘80-as évekre jött létre a mesterséges tó, mely létét Sárberek megszületésének köszönheti. A lakótelep alatt fakadó vizeket gyűjtötték össze egy dréncső-hálózattal, s ma is onnan kapja a tó a vízutánpótlást. A ‘90-es évek elején a vízfelület környezete rendezetlen volt, az öreg fűzfák és a nyárfák csak a Galla-patak mentén adtak árnyékot. Amikor a Tesco épült, az onnan kitermelt földdel töltöttük fel a tó és a vasút közötti gödröket, s véderdőt telepítettünk. Ekkoriban – negyedszázada – ültettük el a tó körüli hársakat és kőriseket. Mára szépen árnyékolják a tó mentén körbefutó sétautat.

Nos, a fasorok hibátlanul megmaradnak. Fakivágásra a leendő gördeszkapálya helyén került sor. Szerintem az eredeti helyszín jobb lett volna. Egyrészt csak négy fát kellett volna kivágni, így viszont – a város új vezetésének döntése alapján – mintegy hússzal többet. Ez önmagában is indokolatlanná tette volna a helyszín megváltoztatását. Az, hogy a vasút közelébe – egy illegális átjáró mellé – tették át, komoly veszélyforrást jelenthet. Emlékeim szerint a városi szennyvíz főgyűjtő is ott halad el, s időnként ki-kiönt nagyobb esőzések idején. Előfordulhat, hogy fertőzésveszély miatt a pálya használatát korlátozni kell majd.
Szerencsére csak kevés térkőburkolat létesül. Engem a kávézó elhelyezkedése és mérete nem zavar. Akár még kedvelt találkapont is válhat belőle. A napozóteraszt is jó ötletnek tartom, már megérkeztek a napozóágyak is. A legjelentősebb – pozitív – változást a régi híd kiszélesítése és a Jubileum-parkkal közvetlen kapcsolatot teremtő új híd megépítése jelenti.

Különösen örülök annak, hogy a Szunyogh László által alkotott napóra-szobor – a Millennium alkalmából állítottuk fel 1996-ban – környezete is megújul és nem betonozzák le.”

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close