KiemeltKözélet

Füstbe ment terv

Miért nincs a törvény szerinti gazdasági programja a városnak?

A mai közgyűlés egyik legizgalmasabb napirendje lett a második félévi önkormányzati munkaterv elfogadása. Nem fogadtunk volna erre, igaz voltak erre utaló jelek, hiszen másfél héttel korábban a baloldali összefogás vetette le a témát a napirendről.

Mégsem ez okozta a meglepetést, hanem Schmidt Csaba korábbi polgármester felszólalása: Schmidt hiányolta az önkormányzati törvényben előírt Gazdasági Programot a napirendi pontok közül. A volt városvezető elmondta az új testület megalakulása után 6 hónapja lett volna a testületnek elfogadni a programot, mint ahogyan tette Komárom-Esztergom megye, Győr városa, vagy éppen az ellenzéki főváros. A Szücsné Posztovics Ilona vezette hivatal két és fél hónapja törvényt sért, mert nem készítette el a dokumentumot, de a következő félévi munkatervből az derül ki, hogy még neki sem álltak a munkának. Hiába duzzasztotta fel kommunikációs szakemberekkel, új aljegyzőkkel a hivatalt a polgármester, hiába vannak alpolgármesterek, a jövő tervezésén nem dolgozik senki, pedig pont egy éve a következőt mondta Szücsné

„Céljaink között kiemelnék párat. Fontosnak tartom, hogy Tatabányának legyen egy hétéves 2021-2027-ig szóló, az európai uniós programjával összehangolt településfejlesztési stratégiája”.

Hát nincs.

Az előző városvezető, Schmidt Csaba elmondta: az, hogy egy ilyen alapfeladat elvégzésének nem áll neki a hivatal, a káosz és a szétesés nyilvánvaló jele. Schmidt kérte a polgármester asszonyt, változtasson a vezetési stílusán, mert a jó szakemberek menekülnek a hivatalból, aminek a város fogja kárát látni. A volt polgármester azt is elmondta: reméli a hibáért sem a jegyzőt, sem a stratégiai, sem a gazdasági irodavezetőt, de a portást sem fogja kirúgni a városvezetés, hanem ezért a hibáért vállalja a polgármester asszony a felelősségét. Kérte, hogy ne bújjon a koronavírus járvány mögé, mert a stratégia alkotás több hónapos munkáját már a járvány kitörése előtt meg kellett volna kezdeni és még ma sem dolgozik ezen senki a hivatalban!

Érdekes, hogy a napirend vitájában csaknem valamennyi képviselő felszólalt, egyetlen jelentős kivétellel: a mindig igen aktív Szücsné Posztovics Ilona annyira megdöbbent a saját hibáin, hogy megszólalni sem tudott. Hamar, szavak nélkül benyújtott egy módosító indítványt, amelyben Schmidt Csaba javaslatára szeptemberre tűzték ki a napirendet.

A városvezetés részéről igazán dicsőséges magyarázattal Lusztig Péter alpolgármester állt elő: Mi ezt egyszerűen nem is tudtuk, hogy meg kell csinálni. Nekünk nem szólt senki, hogy ez lejárt, és újat kell csinálni – indokolta a rendkívül rutinos „városatya”, mint akinek nem a Városháza lenne a munkahelye.

 

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close