KiemeltKözélet

DISZNÓSÁG TATABÁNYÁN!

Vaddisznók csülkei dobognak a belvárosi utcákon

Ne lepődjön meg, aki Újvárosban fagyizik vagy a Cseri lakótelep környékén kutyát sétáltat, ha vaddisznókkal találkozik. Tanuljunk meg együtt élni velük – ezt javasolja az önkormányzat.

Május eleje óta több vaddisznós videó is kering a közösségi médiában. Legutóbb Újvárosban, az egyetem melletti házak között filmeztek le egy vaddisznó családot. A Kós Károly utcában, a Béla király körtéren, de a régi SZÜV-nél is rendszeresen megjelennek a vadak. Az önkormányzati képviselőkhöz és a jegyzőhöz is gyakran érkeznek lakossági bejelentések.
Nem újkeletű a probléma, évek óta gondot okoz a vadállatok megjelenése az utcákon, a házak között– így nyilatkozott a jegyző a városi televíziónak. Arra a kérdésre, hogy mit tesz ez ellen az önkormányzat, a belterületi vadgazdálkodást említette és arról beszélt, hogy más városok is küzdenek ezzel a jelenséggel. Tényleg azt gondolta, hogy a tatabányaiaknak ez megnyugtató? Egy kiadvánnyal szeretnék felhívni a lakosság figyelmét a vadállománnyal való együttélésre. A Vértesi Erdő Zrt. tájékoztatóját osztják szét az érintett kerületekben. Tanácsokat adnak, hogyan segíthetik elő az ingatlantulajdonosok a probléma megoldását, illetve hogyan viselkedjünk, ha vaddisznóval találjuk szembe magunkat.
Minek kell történnie, hogy megoldás legyen? El tudják képzelni, hogy az oviból hazafelé tartó anyuka egy vaddisznócsalád mellett találja magát a parkban két gyerkőcével? Bele se gondoljunk, mi lenne a következménye, ha kutyasétáltatás közben adódna hasonló konfliktus. Hogyan védjék meg magukat az idősek? Ki fogja megtéríteni a kárt, ha autóbalesetet okoznak a vadak az 1-es úton a város felett? A szerencsén múlott vagy a tatabányaiak éberségén, hogy eddig nem történt tragédia?

Sokak szerint disznóság, hogy a hivatal a füle botját sem mozgatja. Újváros önkormányzati képviselője szerint egy tanulmánynak kellene készülnie szakemberek bevonásával, melyre hosszútávú megoldást lehet alapozni. Tavaly ősszel született erről megállapodás. Tanulmányról egyelőre nincs hír annak ellenére sem, hogy a kormánypárti képviselők konkrét javaslatokat is tettek le az asztalra. Bereznai Csaba úgy fogalmazott, a kiadvány kevés lesz, a beszéd már nem elég, cselekedni kellene. A korábbi alpolgármester hozzátette, akár pályázati úton is meg lehetne találni a megfelelő forrásokat.

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close