KiemeltKözélet

“A KÁRPÁT-MEDENCE MAGÁBA ÖLELTE AZ ÁLLAMALKOTÓ NEMZETISÉGEKET”

Megemlékezés és fotókiállítás a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából

Ma száz esztendeje írták alá a Párizs melletti Versailles Nagy-Trianon kastélyában az első világháborút lezáró békediktátumot, amely Magyarországtól elvette területe kétharmadát (283 ezer négyzetkilométer helyett 93 ezer), lakossága több mint felét (18,2 millió fő helyett 7,6), és éppen ma tíz esztendeje, hogy az Országgyűlés döntése értelmében június 4-én az ország a nemzeti összetartozást ünnepli. Tatabányán az Életfa téren tartottak megemlékezést.
“Sokan azt gondolják: Magyarország – volt; én azt szeretném hinni: lesz” – idézte Széchenyi István gondolatát ünnepi beszédében Bencsik János, városunk országgyűlési képviselője. “És Magyarország lett, ez mindannyiunknak köszönhető. Függetlenül attól, hogy ki milyen nemzetiség kultúrájába született, a Kárpát-medence magába ölelte ezeket az államalkotó nemzetiségeket, amelyek egymást erősítették és gyarapították.” A politikus hozzáfűzte: ha valami minket veszélyeztethet, az csak a széthúzás lehet. Kiemelte: hazánk nem csupán életünk kibontakozásának tere, hanem – a legszebb magyar szóval együttesen összekapcsolódva – anyaföldként ölel.
Az ünnepi megemlékezéssel együtt megnyílt a “Trianon 100” elnevezésű fotókiállítás is az Életfa téren, amelyet a Tatabányai Múzeum igazgató-helyettese, muzeológusa, Kiss Vendel szerkesztett. A tárlat június 18-ig tekinthető meg a városközpontban.

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close