KiemeltKözélet

ŐSZBE FORDUL A CSÓNITÓ ÁTADÁSA

Fél évet csúszik a Millenniumi Park és a Csónakázó-tó felújítása

Ezen a nyáron nem lesz miénk itt a tér. Majd novemberben, nagykabátban próbálhatjuk ki az új játszóteret, sportpályát és vacogva ücsörgünk a kávézó teraszán. Változott a városvezetés, változott a terv is: összementek az elképzelések.

Városunk kedvező természeti adottságai és zöld területei miatt kitűnő kirándulóhely, de a programturizmus is rengeteg vendéget csábított Tatabányára az elmúlt években. A környékbeli túraútvonalak, a strand, a felújított játszóterek és fitnesz parkok, a szabadtéri múzeum programjai vagy a nyári koncertek azoknak is minőségi kikapcsolódást jelentenek, akik nem tervezhetnek nyaralást, vagy egyszerűen csak szeretik itthon tölteni a hosszú hétvégéket. Szép időben hétköznap is megtelnek a közösségi terek és a parkok. Kéthónapnyi bezártság után pedig felértékelődnek kedvenc helyeink. Jó arra gondolni, hogy van hová kimozdulnunk a városban.

Több is, jobb is lesz, hiszen megújul a város legnagyobb közparkja. Tavaly augusztus végén kezdődtek el a felújítási munkálatok. Az eredeti tervek alapján most kellene átadni a Millenniumi Parkot és a Csónakázó-tavat az új létesítményekkel. Ezen a nyáron nem lesz még miénk itt a tér. Majd novemberben, nagykabátban próbálhatjuk ki az új játszóteret és sportpályát, és vacogva ücsörgünk a kávézó teraszán.

A „Zöld város kialakítása” pályázaton 2018 májusában nyert el az önkormányzat 606 millió forintot a “Tatabányai Millenniumi Közpark fejlesztése” című projektre. Összesen 860 milliót szántak a beruházásra. Épül egy új kávézó saját terasszal, ami az eredeti tervek szerint benyúlna a tó fölé. Helyet kap egy szabadtéri színpad és egy napozó-stég közvetlen vízparti kapcsolattal. Megújul a játszótér és az extrém sportolók számára is kialakítanak egy pályát 1000 négyzetméteren. Kutyás élményparkot és egy fitnesz pályát is létesítenek. Épül egy új híd a Jubileum Park felől és kiszélesítik a régi átkelőt is. A terveket az előző polgármester, Schmidt Csaba mutatta be egy évvel ezelőtt. Kapott akkor hideget is, meleget is: ellenzéki oldalról a tervek szinte minden részét kétségbe vonták.

Változott a városvezetés, változott a terv is: kissé összementek az elképzelések. A gördeszkások és extrém bringások ezer helyett 800 négyzetméteren élhetnek a hobbijuknak, mert a pályát áthelyezték a Csónitó északi csücskébe, a vasúti sínek alá amiért több mint húsz fát kellett kivágnia a kivitelezőnek. Nem etethetjük a vadkacsákat a kávézó teraszáról, mivel nem lesz víz fölé nyúló stég. Zsugorították a napozó részt is az új tervekben. A hajós-kötélhintás-kalózos játszótér szerencsére megúszta az újratervezést. Azt gondoljuk, nem csak a városban lesz egyedülálló ez a gyerekeknek szánt létesítmény. Jó hír az is, hogy sokkal több fát terveznek ültetni, mint amennyi az eredeti tervekben szerepelt.

Dafke tervmódosításról van szó, vagy a beruházás költségeit akarta csökkenteni Szücsné? A polgármester január végén nyilatkozott a változásokról, akkor a zöld területek megőrzésére és a pályázatnak való megfelelésre hivatkozott. Azóta csak a „saját” kamerájuk előtt szólalt meg a hivatal pályázati referense Csónitó témában. Bemutatta, mennyire nincs kész a projekt és elmondta, hogy november közepére jósolja az átadást.

Aki idén nyáron szeretne a parkban és a tó körül időzni, jobban teszi, ha a Vízmű felől közelít. Az új híd még nincs meg a Jubileum Parknál, csak a hídfők állnak, a réginek pedig a gerendái maradtak meg, a járófelületet elbontották. A Millenniumi Park nincs lezárva, napról-napra bárki megnézheti, hol tart a felújítás. A késedelem okáról és a beruházás költségeiről azonban nemhogy bárki, de úgy tudjuk, az önkormányzati képviselők sem kapnak tájékoztatást.

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close