Közélet

A rák ellen gyalogoltak

17. alkalommal rendeztek jótékonysági sétát

Idén is megrendezték Tatabányán a „Gyalogolj az életedért” elnevezésű figyelemfelkeltő menetet. A résztvevők a Városházától a Szent Borbála Kórházig tartó sétán hívják fel a tatabányaiak figyelmét arra, milyen fontos a rendszeres rákszűrés. 

Az Érted Szövetség immár 17. alkalommal szervezte meg a figyelemfelkeltő menetet. Az Esztergályos Patrik által vezetett menet résztvevői rózsaszín kitűzőkkel és lufikkal indultak a városháza elől és a Szent Borbála teret érintve keltek át a Dózsakerti felüljárón. Az érkezőket a Szent Borbálra Kórházban köszöntötték, ahol Dr. Dombi J. Péter tudományos igazgató, a program egyik állandó díszvendége hangsúlyozta, az akció lényege a szemléletformálás, lényeges hogy a fiatalabb generáció már nagyobb hangsúlyt fektessen a megelőzésre. Schmidt-Tóth Piroska, az esemény fővédnöke beszédében a mellrákszűrés és a megelőző vizsgálatok fontosságára hívta fel a figyelmet.

„Az orvostudomány fejlődik, a diagnosztikai eszközök is egyre pontosabbak, de ha nem megyünk el a szűrésekre, és nem élünk a lehetőséggel, akkor mindezek semmit sem érnek” – hangsúlyozták a menet szervezői. „Ezért nagyon fontos felhívni a figyelmet arra, hogy minden nőnek, lánynak, asszonynak életkortól függetlenül részt kell vennie a szűrésen, és élnie kell az önvizsgálat lehetőségével. A hangulat mindig jó, ez a program pedig egyben lehetőség arra, hogy akik minden évben eljönnek, itt újra találkozzanak.”

Az emlőrák évente közel 2500 nő életét követeli Magyarországon, ennek fő oka, hogy többségüknél már csak előrehaladott klinikai stádiumban ismerik fel a betegséget. Pedig az időben felfedezett betegség jó eséllyel még gyógyítható. A mellrák elleni küzdelem jegyében egyébként a Turul emlékmű is rózsaszín díszkivilágítást kapott.

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close