KiemeltKultúra

Emmer Róbert kapta a Tatabánya Kultúrájáért díjat

Köszöntötték a díszdiplomás és a pályakezdő pedagógusokat is

15 éve ünnepli és emlékezik meg Tatabánya méltó módon a Magyar Kultúra Napjáról. A szokásokhoz híven, idén is ezen ünnepség keretében találtak gazdára a város rangos elismerései a Jászai Mari Színházban. Az ünneplőket Bencsik János országgyűlési képviselő köszöntötte, aki beszédében hangsúlyozta a magyarság hagyományainak ápolását és megóvását, valamint gyökereink, nemzeti identitásunk erősítését.
Elismerve a több évtizedes városban kifejtett pedagógiai munkát, arany, gyémánt, rubin díszoklevelet vehettek át nyugalmazott pedagógusok, akik a felnövekvő ifjúság útját egyengették, és akik oklevelüket 50, 60, valamint 70 éve szerezték meg. Czipri Józsefné, Csordás Tiborné, Dalmadiné Végh Ilona, Haraszti Lászlóné, Perneczky Lászlóné és Troll Ferencné arany-, Segesdi Imréné gyémánt-, míg Erdész Gyuláné rubin oklevelet kapott.
A pályakezdő pedagógusokat is köszöntötték. Dragonya Gréta Ágnes, Dubányi Dóra, Fekete-Kónya Marianna, Hajós Szandra, Kovács Roxána, Méhes Szandra Vivien és Stefán Renáta vehette át az okleveleket Schmidt Csaba polgármestertől.
„A magyar kultúra fáklyavivői, továbbadói a családok mellett az óvoda és az iskola, illetve azok pedagógusai” – fogalmazott a városvezető. „Városunk ezen a napon köszönti azon pedagógusokat, akik több évtizedes nevelő-oktató munkájuk elismerésként díszdiplomát vehetnek át, valamint a pályájukat most kezdő pedagógusokat is. Előbbiek egy életen át hűek voltak hivatásukhoz, és most eljutottak életük egy kiemelkedő pontjához. A pályakezdő fiatalok előtt még hosszú út áll, de tudják, hogy van méltó, erőt adó minta előttük.”
A Krajcsirovits Henrik Városi Művészeti Ösztöndíjjal idén Keresztesi Botond képzőművészt jutalmazták. Keresztesi Botond 1987-ben született Marosvásárhelyen, gimnáziumi tanulmányait azonban már Tatabányán, a Bárdos László Gimnáziumban fejezte be 2006-ban. Már több egyéni kiállításokat tudhat maga mögött, emellett számos válogatott és csoportos kiállításon van túl. Műveit ismerik hazánkon túl is, hiszen azok megtekinthetőek voltak már többek között Osloban, Stuttgartban és Szlovákiában is.
A Tatabánya Kultúrájáért díjat idén Emmer Róbert vehette át Schmidt Csaba polgármestertől. Emmer Róbert 1986 óta a Bányász Táncegyüttes aktív tagja, illetve 2011 óta az együttes igazgatója is egyben, emellett az „Alapítvány Tatabánya Tánckultúrájáért” kuratóriumának elnöke. 2006-ban létrehozta a Tatabányai Néptánc Alapfokú Művészeti Iskolát, ahol évente közel 150 fiatal ismerkedik meg a néptánccal, a népi kultúrával, növelve ezzel a magyarságtudatukat. 16 éve szervezi a Déva Gálát, melynek bevételével Böjte Csaba testvér gyermekotthonainak fenntartóját, a Dévai Szent Ferenc Alapítványt támogatják.
Az idei rendezvény Ady Endre halálának 100. évfordulója előtt tisztelgett. Ennek apropóján a Jászai Mari Színház művészei, Danis Lídia és Crespo Rodrigo elevenítettek fel részleteket a költő és nagy szerelme, Léda életéből. A díjátadó ünnepséget a tavalyi Krajcsirovits Henrik ösztöndíjas zenész, Laskay Zsuzsa fellépése is színesítette.

Címkék
Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close