KiemeltKözélet

20 milliós fejlesztés a Szent Borbála Kórházban

Új ultrahang és monitorrendszer a kardiológián

Speciális vizsgálófejjel rendelkező új ultrahang készüléket kapott a tatabányai Szent Borbála Kórház kardiológiai intenzív részlege.

A szív és a nagy erek vizsgálatát leggyakrabban a hagyományos, külső behatással nem járó, mellkasfalon keresztül történő szívultrahanggal végzik. A nyelőcsövön keresztül kivitelezett szívultrahang – mivel a nyelőcső a szív mögött fut el – részletgazdagabb képet ad egyes speciális szívhibák és állapotok feltérképezéséhez. Az eljárás során egy mutatóujjnyi vastagságú vizsgálófejet juttatnak a nyelőcsőbe, és hogy csökkentsék a vizsgálattal járó kellemetlenségeket, a beavatkozás előtt lidocain spray-vel fújják be a páciens torkát. Ezzel az eljárással már korábban is végeztek vizsgálatokat az osztályon, azonban ennek az új készüléknek az előnye, hogy hordozható, így közvetlenül a betegágy mellett is használható. A vizsgálat éhgyomorra és bódításban történik, és 15-30 percet vesz igénybe.

A koronária őrzőben az intenzív ellátás jellegéből adódóan folyamatos ellenőrzésre és megfigyelésre szorulnak a betegek. Míg a korábbi monitorrendszer mindössze nyolc beteg adatainak rögzítését tette lehetővé, az új központi egység már 16 beteg értékeit gyűjti össze és teszi láthatóvá, illetve visszamenőleg 72 órára tárolja ezeket. A központhoz csatlakoztatva két korszerű, ágy melletti monitor is került az osztályra.

 

Címkék
Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close