KiemeltKultúra

Díjátadó és egyeztetés a magyar színház jövőjéről a Jászaiban

Eszenyi Enikő, Máté Gábor és Nemcsák Károly is Tatabányán járt

Veszprém, Debrecen, Kecskemét és Győr után idén a tatabányai Jászai Mari Színház adott otthont a Magyar Művészeti Akadémia kezdeményezésére elindított, “Párbeszéd a magyar színház jövőjéről” című szakmai konferenciának. Az esemény megnyitóján Crespo Rodrigo, a Jászai Mari Színház igazgatója a rendezvény házigazdájaként, John Katalin alpolgármester pedig Tatabánya Megyei Jogú Város képviseletében köszöntötte a jelenlévőket. Kiss B. Atilla, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja köszöntőjében elmondta, nagy sikernek tartja, hogy idén már ötödik alkalommal rendezik meg a konferenciát, melynek célja, hogy közösséget teremtsen a színházi szakma szereplői között.

A konferencia résztvevői külön szekciókban vitatták meg a színház művészeti karakter-építésének kérdéseit („Színházi profil- és karakterépítés” szekció), a művészigazgató – menedzserigazgató vezetői alternatívák jellegzetességeit („A színházvezetés művészete – művészet-e a színházvezetés?” szekció), továbbá a színházakban dolgozók és alkotók foglalkoztatásával összefüggő legfontosabb problémákat („Ki marad a végén? – színházi munkaerőhelyzet” szekció), valamint a színházi kritika véleményformáló szerepének kérdését („Vélemények vezérei? – metakritika, a kritika szerepe a művészetkommunikációban” szekció).

A „Színházi profil- és karakterépítés” szekciót Máté Gábor, a budapesti Katona József Színház igazgatója vezette. A Katona néhány évvel ezelőtti arculatváltásával kapcsolatban kiemelte a marketingszakemberek és a közönségszervezés munkájának sikeres összekapcsolását. Véleménye szerint a színház megújult arculata jól példázza, hogy érdemes legyőzni a régi beidegződéseket.

A „Ki marad a végén? – színházi munkaerőhelyzet” szekció a művészek és a színházi dolgozók foglalkoztatási kérdéseit tekintette át. Nemcsák Károly, a József Attila Színház igazgatója elmondta, hogy a színházi műszaki dolgozók pályaelhagyása komoly működési nehézséget, kockázatokat jelent. Előfordult, hogy egyszerre négy hangosító jelentette be távozását, ez pedig a színház teljes szakmacsoportját jelentette. A műszaki dolgozók pályaelhagyása Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatója szerint is jelentős gondokat okoz. Az okok között az alacsony bérezés és a jelentős munkahelyi igénybevétel vezeti a sort. Szakmai javaslatként elhangzott, hogy a színművészek nagyobb anyagi és szakmai elismerése érdekében a színházaknak lehetőségük legyen társulati művészi jogi státuszt létrehozni.

A konferenciát követően tartották meg az Országos Színházi Évadnyitót, melynek keretében Schmidt Csaba, Tatabánya polgármestere köszöntötte a vendégeket, majd Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára tartotta meg évadnyitó beszédét. Az évadnyitó gálaest részeként a Kaszás Attila-díjat Pokorni Zoltán, a díjat – a Mozaik Művészegyüttessel közösen – alapító Hegyvidéki Önkormányzat polgármesterének és Hopkó Iván, a Raiffeisen Bank önkormányzati deskvezetőjének jelenlétében Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára adta át. A Kaszás Attila-díjat 2018-ban Nagy Csongor Zsolt kapta.

Címkék
Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close