KiemeltKultúra

Rangos elismeréseket adtak át a Bányásznapon

Balogh Csaba a Solymos Mihály-, míg Suta István a Tatabánya Közbiztonságáért Díjat vehette át

A már hagyománnyá vált bányásznapi felvonulást követően, ünnepélyes keretek között adták át a Solymos Mihály Díjat és a Tatabánya Közbiztonságáért Díjat. Idén ezt a két rangos elismerést Balogh Csaba és Suta István vehette át Schmidt Csabától, városunk polgármesterétől.

Balogh Csaba 1946. november 24-én tatabányai bányász családba született. 1965-ben a tatai Eötvös József Gimnáziumban érettségizett, majd a XII/a akna mérnökségén kezdett el dolgozni. Elhivatottságát mutatja, hogy bár jogi tanulmányokat folytatott, a bányamunka szeretete, a bányász szakma jobban vonzotta, ezért 1978-ban geológus technikusi minősítést szerzett és művelettervezőként végezte munkáját a Tatabányai Szénbányák különböző üzemeiben. 1999-től a Tatabányai Bányamentő Állomásról került nyugállományba. 1982-től OMBKE, 1992-től Magyary Zoltán Népfőiskolai, 1994-től a Fellner Jakab Kulturális Egyesületi tag, 1998-2013-ig a Szent Borbála Szobor Tatabányán Alapítvány Kuratóriumi tagja, 2008 és 2012 között a Szabadtéri Bányászati Múzeum Alapítvány Felügyelő Bizottságának tagja, 2012-től a Szabadtéri Bányászati Múzeum kuratóriumi elnöke. Kezdeményezője és szervezője a Tiszti Kaszinóba tervezett bányászati, ipartörténeti állandó kiállítás kidolgozásának, az évente megrendezésre kerülő Borbála-napi Emlékülésnek, az ott elhangzottakból megjelenő „Emlékmentő” kiadvány megjelentetésének. A tatabányai szénbányászat szellemi, fizikai teljesítményét dokumentáló több száz bányatérkép restaurálásának, digitalizálásának. Javaslatára kerültek be a bányatérképek a „Városi Értéktárba”. Ötletgazdája és kivitelezője a helyi szénbányászat kezdeteire emlékeztető táblaképek elhelyezésére az Óvárosi első lejtakna lejáratok közelében. Egyik kezdeményezője és társszerzője a XV. akna ipartörténetét, annak Bányászati és Ipari Skanzenné alakulását bemutató „Az öreg XV-ös aknától a bányaskanzenig” című könyvnek. Aktív szervezője a Tatabányai Múzeum bányászattal kapcsolatos rendezvényeinek. Képviseli a Szabadtéri Bányászati Múzeum Alapítványt és az OMBKE Tatabányai Helyi Szervezetét a hazai és nemzetközi bányásztalálkozókon.
Balogh Csaba a több évtizedes kimagasló közéleti tevékenységének, valamint a tatabányai bányász hagyományok ápolása során végzett áldozatos munkájának elismeréseként méltán érdemelte ki a Solymos Mihály-díjat.

Suta István 1949. május 12-én Tatabányán született. 1996 óta a Tatabányai Polgárőrség oszlopos tagja, majd bánhidai csoportjának vezetője lett. Munkája elismeréseként az egyesület titkára, 2005 óta pedig a szolgálat szervezéséért is felelős vezető.
Tevékenységét a rendőrkapitányság vezetése, valamint az önkormányzat, a Tatabánya Pont Rendezvényszervező és Turisztikai Iroda, a város sportegyesületei, iskolái, több, általa szervezett rendezvény kapcsán ismerték el.
Tatabányai rendezvények nincsenek a Polgárőrség figyelő szemei, aktív közreműködése nélkül, melynek megszervezését Suta István személyes felelősségének érzi. Munkája elismeréseként az Év Polgárőre, A Polgárőr Érdemkereszt ezüst és arany fokozatával, valamint két alkalommal is a Rendőrség Sárkányölő Szent György Emlékéremmel jutalmazta.
Suta István több évtizedes kimagasló közéleti tevékenysége során végzett áldozatos munkájának elismeréseként méltán érdemelte ki a Tatabánya Közbiztonságáért Díjat.

Címkék
Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close