KiemeltKözéletKultúra

Hagyományőrző Szent István Nap

Lovasíjászok, Margaret Island koncert és tűzijáték

Kenyérszentelés, íjászbemutatók, néptánc és tűzijáték – ez várta a kilátogatókat a Szent István Napon a Csónakázó-tónál. A Forgórózsa Népművészeti Központ növendékeinek műsorával kezdődött a program. Már délelőtt színpadra léptek a néptáncos fiatalok a Tatabánya Pont által szervezett rendezvényen, hogy szórakoztassák a közönség tagjait.

Délután a lovarda területén is beindult az élet: itt a Múltunk és Jövőnk Egyesület szervezésében zajlottak a hagyományőrző bemutatók, amelyekben a Kard Rendje tagjai és a Felvidéki Szablyavívók is közreműködtek, de nem hiányozhattak a Brázik Törzs tagjai és Kelemen Zsolt lovas íjászai sem.

A Sárberki bejáratnál a Bazsarózsa népi játékpark várta a gyerekeket és szüleiket: volt utazó skanzen, népi fakörhinta, népi játékpark és kézműves foglalkozás is. Ahogy ezek, úgy a kenyérszentelés is elmaradhatatlan része augusztus 20-nak, ami már hagyományosan az új kenyér ünnepe is. A kenyeret Gedő Attila a Bánhidai Katolikus plébánia címzetes esperese szentelte fel, de közreműködött a Bányász Táncegyüttes, a Tatai Kenderke Táncegyüttes és a Tardosbányai Vörösmárvány Táncegyüttes is, illetve a Fonó Kamaraegyüttes két tagja. A Szent István Napot a Margaret Island zenekar koncertje, majd a megye legnagyobb és leglátványosabb tűzijátéka zárta. A népszerű zenekar 2014-ben egy itteni tehetségkutató megnyerésével indította el karrierjét, amely azóta is töretlen. A Szent István Nap zárásaként, közvetlenül a tűzijáték előtt ők léptek színpadra.

„Nagyon szeretjük Tatabányát, több remek embert is ismerünk innen” – hangsúlyozta Lábas Viki, a banda forintembere. „Az itteni tehetségkutató megnyerése szuper emlék, igaz, a tört angolsággal előadott produkciónkat visszanézni manapság elég vicces” – tette hozzá nevetve az ország egyik legnépszerűbb fiatal énekesnője. Az együttes tagjai a nyarat végigdolgozták: egyrészt minden fesztiválon felléptek, másrészt ezzel párhuzamosan készítették szeptemberben megjelenő harmadik albumukat.

„A színpadról sokszor azonnal a stúdióba rohantunk, hogy haladni tudjunk a munkálatokkal” – emelte ki Füstös Bálint, a Margaret Island szólógitárosa. „Ez lett a legeklektikusabb korongunk, amit különleges formában mutatunk be. A megjelenés előtti héten, öt helyszínen a rajongókkal közösen bakelitről hallgatjuk meg a teljes albumot, és beszélgetünk arról, hogy melyik dallal mit szeretnénk mondani.”

Idén az eső nem, legfeljebb a kánikula nehezítette a szervezők dolgát – a Tatabánya Pont munkatársai azonban összességében nemcsak a rendezvénnyel, hanem az időjárással is elégedettek lehettek. Szutter Levente, a Tatabánya Pont vezetője hangsúlyozta: úgy látják, továbbra is népszerűek a hagyományőrző programok, amelyek már elválaszthatatlan részét képezik az augusztus 20-i programnak. A főszervező hozzátette: a Szent István Nap lezárása után már gőzerővel készülnek a Bányásznap lebonyolítására.

Címkék
Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close