KiemeltKözélet

Kitárult a Gerecse Kapuja

Az emlékmű mellé olyan épületet kívánt emelni az önkormányzat, amely méltó Tatabánya jelképéhez.

Szélesre tárult a Gerecse Kapuja. A tatabányaiak és a városba érkező vendégek régi vágya vált valóra a Turul-emlékmű melletti látogatóközpont megépítésével, amiben 500 négyzetméteren interaktív kiállítótér, étterem, ajándékbolt, konferenciaterem, via ferrata felszerelés-kölcsönző és akadálymentesített mellékhelyiség is várja a turistákat.

Az emlékmű mellé olyan épületet kívánt emelni az önkormányzat, amely méltó Tatabánya jelképéhez. Kossuth- és Ybl-díjas építészeket hívtak meg a vázlattervek elkészítésére, amelyeket szavazásra bocsátottak. A közvélemény és a szakmai zsűri egyaránt Dévényi Sándor alkotását tartotta a legjobbnak, aki egy repülni készülő Turul madárra emlékeztető épületet tervezett. A létesítmény organikus formájával illeszkedik a tájba.
Ahogyan a magyarság mitologikus madarát ábrázoló szoborra, a szomszédságában megépült látogatóközpontra is méltán büszkék lehetünk – fogalmaztak az átadó ünnepségen felszólaló politikusok. Schmidt Csaba polgármester, Bencsik János országgyűlési képviselő és Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke egyaránt kiemelte, hogy a múlt, a jelen és a jövő találkozik ebben az impozáns épületben.
A fejlesztés során felújították az emlékmű körüli parkerdő padjait és asztalait, valamint új játszótereket is kialakítottak a gyermekek számára. Az épület kapuzata két, közel szimmetrikus félre osztja a látogatóközpontot, ahonnan sétautak indulnak a Gerecse Tájvédelmi Körzet látványosságai felé: a tanösvényhez, a Szelim-barlanghoz és a Ranzinger Vince kilátóhoz.

Címkék
Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close