GazdaságKiemelt

Új buszflotta, új várók, új telephely

Korszerűsödik a helyi tömegközlekedés.

A Modern Városok Program keretében alapjaiban változik és már változott is az új buszok megérkezésével Tatabánya helyi tömegközlekedése. A komplex támogatás révén nem csupán új buszok kerültek beszerzésre, de az autóbuszöblök és a telephely is megújul.

Sokan tudják és tapasztalták is munkába járás során vagy bevásárláskor, vagy csak a helyi tömegközlekedés igénybevételekor, hogy már időszerű volt a megújulás és az igazi, karizmatikus, magas lépcsős, pöfékelő Ikaruszok nyugdíjba küldése. Ennek most már vége és egy modern buszparkkal büszkélkedhetünk, amelyre minden nagyváros lakosai elégedetten bólintanának. Sőt a modernitás mellett a környezetbarát tudatosság is szerepet kapott 4 új elektromos busz érkezésével. Micsoda változás ilyen rövid idő alatt. Megérkeztek a buszok, épülnek a buszöblök és már a telephely is formálódik. De mégis miben mások az új buszok? Ami talán a legfontosabb az alacsonypadlós kialakítás, mely révén a mozgásukban korlátozottak és az idősek is könnyen vehetnek részt a helyi tömegközlekedésben. Milyen furcsa lesz megszokni, hogy már nincs az a jellegzetes, öblös hang, amit a jó öreg Ikaruszok kiadtak. Nyáron nem kell rángatnunk a nehezen nyíló ablakokat, hogy levegőhöz jussunk, hiszen a klíma megszünteti ezt a gondot. Télen pedig jól átfűtött járatokra lehet majd felpattanni akár munkába vagy iskolába menet.

Ha már a buszok újak a várók is megszépülnek. 41 buszmegálló épül át és kap új külsőt, hogy ne csak az utazás a várakozás is kényelmesebb és barátibb legyen. Lassan kezdhetik azt hinni, hogy ez csak egy álom, amiből ideje felébredi. Pedig a buszok már forgalomban, a várók város szerte fokozatosan épülnek és akkor még meg sem említettük az új telephelyet, amely építésének már szintén hozzá fogtak az óvárosi erőmű szomszédságában található zöld területen. Egy új buszparkhoz nélkülözhetetlen egy olyan infrastrukturális eszközökkel felszerelt és ellátott telephely, ahol maximálisan végezhetőek a szakszerű karbantartási és műszaki munkálatok. Innen indulhatnak majd reggelente a járatok és a diszpécser szolgálat is itt fog megvalósulni. Ami még az új, 9ezer négyzetméteres alapterületű telephely különlegességét adja, hogy egy elhelyezett mobilkonténer révén a helyben történő üzemanyag pótlás és feltöltés is lehetséges lesz. 42 autóbusz tárolására lesz alkalmas és várhatóan ősszel fogadhatja is első járatait.

Erre a teljes körű fejlődésre mi is csak bólintani tudunk. Ráadásul az eddig gyűjtött tapasztalatok alapján a szolgáltató július elsejei hatályba lépéssel több járat útvonalát is megváltoztatja, ezzel is segítve a még könnyebb közlekedést a városrészek között.

kép: https://www.facebook.com/tbusz/

Címkék
Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close