Közélet

Egy veteményes, amelyre büszke lehet a város

Rendezett kis zöldség erdő Bánhidán

Ha egy veteményesre vagy kertre gondolunk, az mindig párosul valamilyen régi, családi jó emlékkel, élménnyel. Biztos mindenki nagy örömmel gondol vissza gyermekkorának azon pillanataira, mikor a nagyszüleihez érkezett látogatóba és a papa, mama levitte magával a ház udvarának végében található kertbe és közösen szedték az uborkát, paprikát, hagymát. Vagy csak azokra a pillanatokra, mikor úgy tekintettek a kertre, mint egy nagy színes dzsungelre, amelynek minden szögletét úgy barangoltak be, mint egy játszóteret. Persze mindig gondosan figyelve lépéseinkre, és vigyázva, ahogy azt a nagyszülők a lelkünkre kötötték. Városunkban található egy ilyen kis kert, amely ezt idézheti számunkra.

A Bánhidai lakótelepen működik a mozgáskorlátozottak Komárom Esztergom Megyei Egyesülete. Az egyesület tagjai pedig udvarukon létrehoztak, egy mesébe illő kis veteményes kertet, amelyre rengeteg energiát fordítanak. Ennek meg is van az eredménye. Az évek során sikerült egy olyan rendezett kis zöldség erdőt megteremteni, amely időről időre egyre csodálatosabb. Pontosan olyan, mint amilyenre mindenki otthon vágyna. Azonban ennek a rendezettségnek és küllemnek meg van az ára is. Az egyesület tagjai szívügyüknek tekintik a kert mindenegyes szegletének gondozását, amelyeken a törődés jelei már messziről érzékelhetőek. A veteményesben minden fajta zöldség megtalálható, ami szem szájnak ingere. Ráadásul most különösen szép látványt nyújt a kert, mert egy teljes parcellát az éppen virágzó, kellemes illatot árasztó levendulák foglalnak el. Mindenki számára követendő példa kellene, hogy legyen az az odaadás, amelyet a tagok az általuk ültetett és gondozott növények iránt tanúsítanak. A megtermelt javakat pedig saját maguk értékesítik is, méghozzá saját kis piacukon.
Ugyanis az egyesület udvarán nem csak a veteményes található, hanem a tagok által létrehozott kis piac, ahol a friss és egészséges zöldségek eladásra kerülnek. A piacon nem csak az egyesület termékeit lehet megtalálni. Több standon helyi, őstermelő gazdák kiváló minőségű agrártermékeit, élelmiszereit lehet megvásárolni. Ez egy lényeges szempont, hiszen aki hazai gazdánál vásárol, az hazai munkahelyet véd. Kapható házi méz, szörpök, lekvárok, kecske és tehén tejtermékek, bio zöldségek, 100%-os gyümölcslevek, füstölt húskészítmények és még sok minden más.
Ezekből a termékekből pedig mi magunk is részesedhetünk. Az egyesület tagjai nagy örömmel várják minden csütörtökön 16.00 óra és 18.00 óra között a Madách u. 7-9-ben azokat a tudatos vásárlókat, akik szeretnének helyi termékeket vásárolni közvetlenül a kistermelőktől.

kép: https://www.facebook.com/Gordulokosar/

Címkék
Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close