KiemeltKözélet

A robotok jöttek, láttak, győztek

Idén 135 magyar csapat robotjai küzdöttek meg egymással a World Robot Olympiad robotépítési és programozási verseny nemzeti döntőjében

Egy hétvégén keresztül, június 8-9. között immáron 5. alkalommal ismét Tatabánya lett a robotépítés szerelmeseinek fellegvára. A tét nem volt kevesebb, mint a részvételi jog megszerzése a thaiföldi világdöntőre. Idén 135 magyar csapat robotjai küzdöttek meg egymással a World Robot Olympiad robotépítési és programozási verseny nemzeti döntőjében, ahol az élelmiszerek fontosságának hangsúlyozása volt a központi téma.

A Földi Imre Sportcsarnokban csak úgy jártak a szorgos kezek. Összesen 400 mindenre elszánt fiatal vágott neki a versenynek 2-3 fős csapatokba szerveződve. A cél az volt, hogy egy olyan LEGO robotot készítsenek, ami végrehajtja a kiírásban szereplő feladatokat. A jövő informatikus és mérnökjelöltjei 4 kategóriában és 6 korosztályban csaptak össze és a robotok feladat végrehajtását szakmai zsűri pontozta. A születendő végeredményeket látva, nem elképzelhetetlen, hogy a közeljövőben ilyen és ehhez hasonló robotok segítség mindennapjainkat akár itt, Tatabányán is.

A zsűri pontozása alapján 8 magyar csapat vehet majd részt a thaiföldi világdöntőn. Sajnos tatabányai csapat nem jutott tovább, de így is büszkék lehetünk teljesítményükre, mert bebizonyították, hogy helyük van az ország legjobb robotépítő csapatai között. Ez több, mint bíztató lehet városunk sikeres jövőjének szempontjából, hiszen a kiváló szakemberek pótlása látva ezeket a mérnök, informatikus, programozói érzékkel megáldott palántákat biztosan garantált.

Mindezek mellett külön öröm, hogy az Edutus Főiskola az elmúlt években a világdöntőn elért magyar sikereknek, és a folyamatosan bővülő érdeklődésnek köszönhetően pályázott a 2019-es WRO világdöntő megszervezésére, amit sikeresen megnyert. Így a 2019-es világdöntő Győrben kerül megrendezésre, melynek nemzeti döntőjét ismét városunk rendezheti majd, hogy a robotok ismét átvegyék az uralmat.

Címkék
Bővebben

Kapcsolódó cikkek

Close
Close