Átadták a Tatabánya Sportjáért díjat és a Földi Imre Sportösztöndíjakat

„Kiváló közösséggel és sok munkával lehet eredményt elérni”

2009 - 01 - 01 | vt
„Tatabánya sportváros” – hangsúlyozta a londoni olimpikonok köszöntésekor Schmidt Csaba polgármester és Sámuel Botond, a Tatabányai Sport Club ügyvezető elnöke. Az állítás ismét bizonyítást nyert, miután három oka is volt az ünneplésre azoknak a tatabányai sportbarátoknak, akik ellátogattak a Városháza dísztermébe május 16-án, péntek délután. A Grundfos Tatabánya Kézilabda Club magyar bajnok ifjúsági csapatának köszöntésével kezdődött az az ünnepség, amelynek keretében átadták a Földi Imre Sportösztöndíjakat és az idei Tatabányai Sportjáért díjat. A számos sportoló részvételével tartott eseményen a fiatal kézilabdázók, edzőik és klubjuk vezetői névre szóló plaketteket és ajándékokat vehettek át Schmidt Csaba polgármestertől, aki hangsúlyozta, a jövőt tekintve igen biztató lehet a fiatalok kiváló szereplése.

„Mi Tatabányán a magyar, leginkább a helyi kézilabdázókban hiszünk” – fogalmazott a városvezető. „Belőlük lehetnek a jövő klasszisai, és remélhetőleg a magyar válogatott erősségei. Ahhoz, hogy a felnőtt csapat eredményesen szerepelhessen, szükség van a tehetségekre. Nem titkolt célunk, hogy elsősorban magyar fiatalokra építsük a következő években a csapat gerincét. Ebben az ifjúsági együttesben akadnak olyan játékosok, akik már a felnőttek mezőnyében is rendszeresen szerepet kaptak, és még a veszprémiek ellen sem ijedtek meg.”

Marosi László, a Grundfos Tatabánya KC elnöke az autóversenyekhez hasonlította a fiatalok sikereit.

„Vannak azok a versenyek, ahol ugyanolyan motorokkal indulnak a kocsik, valami ilyesmi a juniorok bajnoksága” – mondta el az egykori kiváló játékos. „Itt nem számítanak az egyesületek közötti anyagi különbségek, csak a tehetség – és úgy tűnik, a mi fiataljaink ezen a téren a legjobbak közé tartoznak. Ráadásul a szakmai munka, ami zajlik náluk Nagy Péter és Csík Ákos vezetésével, egyenesen a top kategóriába tartozik. Alapvetően azt vallom egyébként, hogy két fő célja van az utánpótlás-nevelésnek: az egyik, hogy minél több fiatal kézilabdázzon, a másik, hogy minél több játékost adjunk a nagy csapat számára. Remélhetőleg nemcsak oda, hanem a válogatottba is sok tatabányai fiatal eljut majd a következő években.”

Schmidt Csaba a kézilabdázók köszöntése után a Földi Imre Sportösztöndíjakat adta át négy tehetséges tatabányai sportolónak. A bruttó 1 250 000 forintos éves támogatással járó ösztöndíjat idén két korcsolyázó, Keszler Andrea és Béres Bence, valamint Gerencsér Ádám atléta és Tar Sándor ökölvívó vehették át. Keszler Andrea Európa-bajnok gyorskorcsolyázó a díj átvétele után úgy fogalmazott: megtiszteltetés számára, hogy bekerülhetett a négy kiválasztott ösztöndíjas közé.

„Március óta már a második díjátadón vehetek részt szülővárosomban, ez óriási öröm számomra” – emelte ki a Tatabányai Diákkorcsolyázó Egyesület sportolója, aki már két téli olimpián is képviselte városunkat. „Az, hogy a négy kiválasztott között ketten is képviselhetjük a sportágunkat, külön felemelő érzés.”

Béres Bence elmondta: felszerelése teljessé tételére használja majd fel a kapott támogatást.

„Sajnos a mi sportágunkban a szövetség nem tud minden támogatást megadni, így nagyon jól jön ez az ösztöndíj” – tudtuk meg a szocsi téli ötkarikás játékok másik tatabányai résztvevőjétől. „Ezzel az összeggel már teljessé tehetem a felszerelésemet, ami elősegíti a minél eredményesebb nemzetközi szereplésemet.”

Gerencsér Ádám számára a sportösztöndíj még több edzőtáborozási lehetőséget jelent.

„A felkészülés során gyakran kell beiktatnunk edzőtáborozásokat, amik komoly összeget emésztenek fel” – fogalmazott a kiváló magasugró. „Ebben nagy segítség lesz számomra a Földi Imre Sportösztöndíj, ráadásul új sportszereket is vásárolhatok ezáltal.”

Tar Sándor szeme előtt már a 2016-os olimpia lebeg.

„Nagyon sokat jelent nekem, hogy a város vezetése mellettem áll” – hangsúlyozta az ifjúsági válogatott öklöző. „Idén a korosztályos világbajnokság jelenti majd a legnagyobb kihívást, de a fő célom az, hogy kijussak a riói olimpiára.”

Az idei Tatabánya Sportjáért díjat Lugosi László korcsolya szakedző, a Tatabányai Diákkorcsolyázó Egyesület trénere vehette át. Lugosi László 1980-ban testnevelőként kezdte pályafutását a tatabányai Jókai Mór Általános Iskolában, ahol jelenleg is pedagógusként dolgozik. 1992-ben alapította meg a Tatabányai Diák Korcsolyázó Egyesületet, 22 éves pályafutása során több száz óvodás és iskoláskorú gyermekkel szerettette meg a gör- és jégkorcsolyázást - az idei téli olimpián pedig már két tanítványa is képviselte hazánk színeit: Keszler Andrea és Béres Bence, akik idén mindketten bekerültek a sportösztöndíjasok közé.

„Nagyon nagy dolognak tartom az életemben ezt a díjat” – mondta meghatódva a szakember, aki egyben a Magyar Országos Görkorcsolyázó Szövetség elnöke is. „Óriási elismerés a klub számára, hogy két tanítványunk is kijuthatott az idei téli olimpiára, most pedig itt lehetnek a sportösztöndíjasok között. Mikor 1992-ben elkezdtük a munkát az egyesületben, legfeljebb álmodozhattunk hasonló sikerekről. Sajnos a görkorcsolyázás még nem olimpiai sportág, pedig nemzetközi szinte rohamosan fejlődik. Arra mindenképpen büszke vagyok, hogy sok nehézség ellenére már több mint két évtizede megálljuk a helyünket hazai és európai versenyeken is. Továbbra is hiszünk abban, hogy egy kiváló közösséggel és sok munkával lehet eredményt elérni.”

A díjátadó ünnepség jó hangulatú állófogadással zárult.

Korábbi lapszámaink

letöltése