Ifjúsági olimpiát nyert a tatabányai vívó

Bearanyozott 17. születésnap

2014 - 09 - 01 | vt
Ifjúsági olimpiai bajnok lett Esztergályos Patrik. Az OMS Tata Iron Trade VSE tatabányai vívója egy kadet világbajnoki aranyérem után a nankingi ötkarikás játékokon is a dobogó legmagasabb fokára állhatott - egy nappal a 17. születésnapja előtt.

A 17 éves fiatalember napja a csoportmérkőzésekkel kezdődött, amelyek során három győzelmet és ugyanannyi vereséget jegyeztek fel a neve mellé. A negyedik helyen jutott tovább a nyolcaddöntőbe, ahol az olasz Riccardo Abate ellen késhegyre, pontosabban párbajtőrhegyre menő csatában nyert 13-12-re.

"Reggel úgy éreztem, nagyon jól fog menni a vívás, a csoportmeccsek asszói alatt mégis nagyon feszült voltam" - emelte ki a diadalmas nap után Esztergályos Patrik. "A vereségeket követően hosszasan átbeszéltem a hibákat az edzőmmel, ezúton már végig koncentráltan, fegyelmezetten tudtam vívni. Az olasszal csaptam össze a kadet-világbajnokság negyeddöntőjében is, ott simább volt a mérkőzésünk, most nagyon szoros. De a hosszabbítás előtt éreztem, hogy nyerni fogok, még azt is átgondoltam, hogy milyen akcióval adjak tust, és szerencsére ez is bejött."

A negyeddöntőben a német Samuel Unterhauser nem jelentett komoly akadályt a tatabányai vívó számára: 15-10-re győzte le őt Patrik. A legjobb négy között kellett legkevésbé megizzadnia kiváló párbajtőrözőnknek: az orosz Ivan Limarjev elleni 15-5 arányú diadal a finálét jelentette. Az aranyéremért a svéd Linus Islas Flygarét kellett megvernie Patriknak, akinek mindössze hat percre volt szüksége a páston ahhoz, hogy megszerezze a tizenötödik, ifjúsági olimpiai címet érő tust, beállítva a 15-8-as végeredményt. Partali Csaba, az olimpiai aranyérmes párbajtőröző edzője elmondta: rögös út vezetett a sikerig.

"Hosszú nap volt, egy hosszú utazás és egy kemény felkészülés után" - fogalmazott a szakember. "Rengeteg inger, sok külső behatás is ért minket az olimpiai faluban, ahol 204 ország 3500 sportolójával lakunk együtt, így nem volt egyszerű dolog csak a saját feladatunkra koncentrálnunk. Nyögvenyelősen indultak a csoportküzdelmek, de az egyenes kieséses szakasz már sokkal jobban ment: Patriknak végig helyén volt az esze és a szíve."

Esztergályos Patrik idén kiváló évet zárt, hiszen a nankingi ifjúsági olimpia előtt már begyűjtött csapatban egy Európa-bajnoki bronzérmet, valamint egyéniben kadet világbajnok lett. Plásztán Attila, az OMS Tata Iron Trade VSE vezetőedzője szerint a tatabányai fiatalemberre komoly felnőtt karrier állhat, ám ez nem az idei eredményekből következik.

"Patrik hozzállása mondatja velem azt, hogy szép pályafutás elé nézhet" - mondta el a mesteredző. "Természetesen párbajtőrben nehéz jóslásokba bocsátkozni, hiszen ebben a fegyvernemben a legtöbben harminc éves koruk után aratják a legnagyobb győzelmeiket. Patrikra egyelőre a junior korosztály vár, ahol jelenleg a magyar ranglista második helyén áll. Szeretnénk, ha először itt tudna szép eredményeket elérni, de ha minden jól alakul, hat év múlva a tokiói olimpián már ott lehet a felnőtt válogatott keretében."

Esztergályos Patrik egyéni aranyérme mellé csapatban egy ezüstöt is begyűjtött a nankingi ifjúsági olimpián.

 

Korábbi lapszámaink

letöltése