A mezőségi magyarok szokásaival ismerkedtünk

Pünkösd a Forgórózsával

2014 - 06 - 10
Negyedik alkalommal szervezte meg a tatabányai Forgórózsa Népművészeti Központ a Pünkösdi Forgórózsa Fesztivált, a tavalyi évtől már a Vértes Agorájával közös együttműködésben. A tematikus fesztivál célja, hogy a Kárpát-medencében élő magyar népcsoportok színes népi kultúráját megmutassa a Tatabányán és környékén élőknek a folklórtól a tárgyalkotó népművészetig.

Az eddigi fesztiválokon már bemutatásra került megyénken kívül a mátyusföldi, rábaközi, zoboraljai, gömöri és bukovinai székely népművészet. Ebben az esztendőben Pünkösdkor a mezőségi magyarok és a palócok népviseletét, táncait, szokásait láthattuk, dalait, népzenéjét hallhattuk. A mezőségi Visából (Erdély) és a Heves megyei Boldogról ideérkezett hagyományőrzők az Agora színháztermében felépített „tisztaszobákban” mutatták be látványos műsorukat, amely a fesztivál egyik fénypontja volt. A Dobroda zenekar (Salgótarján) és az erdélyi, világhírű Magyarpalatkai Banda méltó kísérője volt a műsornak, több esetben adtak önálló koncertet is.

Számtalan kiegészítő program színesítette a kétnapos rendezvényt: a 300 szereplő között sok amatőr néptánc együttes, szólista is bemutatkozott, de itt voltak a „Fölszállott a páva” című műsorból ismert kiemelkedő táncosok, zenészek, énekesek is, pl. a Fényi Máté-Karakas Regina páros, Balogh Károly szólótáncos, Tintér Gabriella énekes, ifj.Szerényi Béla tekerőlantos és nem utolsósorban a tatai Kurdi Gábor dudás.

Folyamatosan és több részletben bárki megnézhette a „Liliomfi”című színdarabot kaposvári színész hallgatók előadásában. A „100 tagú cigányzenekar” 4 jeles képviselője húzta a talpalávalót a jelképes század eleji csárdában. A gyerekeket sokféle játék várta: kinyitott a vurstli, a Fajáték-park, a népi kézművesekkel korongozhattak, bőrözhettek, kosarat fonhattak, szőhettek, kovácsolhattak, csuhézhattak, üveget festhettek.

A vásárban míves kézműves termékeket vehettünk, még a sör is kézműves termék volt, amely valljuk be, nagyon jól esett a tikkasztó hőségben. A „Boszorkányudvarban” grafológus, csontkovács, kártyaelemző várta az idelátogatókat. A tatabányai múzeum kiállításai mellett az ”Egy falatnyi Erdély” című vándorkiállítást tekinthették meg, és hallgathatták meg az ehhez kapcsolódó előadást az érdeklődők.

A fesztivál zárása fantasztikus élményt nyújtott a hallgatóknak: „A magyar népzene és táncház mozgalom nagy alakjai” sorozatban Sebestyén Márta és zenész barátai adtak nagysikerű koncertet hétfőn este.

 

Korábbi lapszámaink

letöltése