Máltai típusú játszótér épült Kertvárosban

Tatabányán már két helyen várja a gyerekeket

2014 - 09 - 04 | vt
A kertvárosi lakótelepen felavatták Tatabánya második máltai típusú játszóterét. A szociális célú város rehabilitációs projekt kiemelkedő elemeként elkészült beruházást Schmidt Csaba polgármester, Bencsik János országgyűlési képviselő, Pataki Zoltánné, a Kertvárosi lakótelep önkormányzati képviselője, valamint Lőrincz Norbert, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársa adta át a gyerekeknek.

A Kertvárosi lakótelep idén ünnepli fennállásának harmincötödik évfordulóját, így különleges születésnapi ajándék az itt élőknek az egész város rehabilitációs program, melynek központi eleme a máltai típusú játszótér – fogalmazott Schmidt Csaba polgármester. A játszótér legfontosabb célja, hogy segítse a tatabányai gyerekeket tehetségük, képességeik kibontakoztatásában. Mindezt állandó szakmai felügyelettel és tematikus programokkal végzik a Máltai Szeretetszolgálat munkatársai.

Schmidt Csaba kiemelte: a városrehabilitációs program keretében a Lila Óvoda is megújul, de megvalósul több száz kertvárosi lakás energetikai korszerűsítése is. - Bízom benne, hogy a gyerekek hamar magukénak érzik majd a játszóteret, és vigyázni fognak rá – tette hozzá a polgármester. 

Bencsik János országgyűlési képviselő arra emlékeztetett, hogy tizenöt éve határoztak a város első máltai típusú játszóterének létrehozásáról a Bánhidai lakótelepen, 2007-ben pedig döntöttek a kertvárosi projekt elindításáról. - A játszótér azért fontos a gyerekek és a fiatalok számára, mert itt barátságos környezetben, egymást tiszteletben tartva, pedagógusok közreműködésével tölthetik el szabadidejüket – fogalmazott az országgyűlési képviselő, majd arra kérte a városrész lakóit, hogy a felújított játszótérre, közterületekre és lakásokra vigyázzanak, hogy azokat a következő generáció is tudja majd használni.

(folytatás a 4. oldalon)

 

Pataki Zoltánné, a kertvárosi lakótelep önkormányzati képviselője beszédében kiemelte: már tíz éve megfogalmazódott a máltai játszótér építésének ötlete a városrészben, majd felidézte azt a pillanatot, mikor megkapta az értesítést a nyertes város rehabilitációs pályázatról. A képviselő megköszönte a polgármester segítségét és az itt élők pozitív visszajelzéseit, majd hangsúlyozta: a jövőben is mindent meg fog tenni az itt élőkért. 

Lőrincz Norbert, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársa elmondta: Tatabánya az egyetlen olyan vidéki város, ahol két máltai típusú játszótér is üzemel. A kertvárosi játszótér három nagy területre tagolódik: a bejárattól balra a 0-6 éves korú, az épület mögötti területen a 6-12 éves korú gyerekeket, az épülettől jobbra eső területen pedig a kamaszokat várják a játszóeszközök. A játszótér központi területén közösségi együttlétre szolgáló játszóházzal, mosdókkal és pelenkázóval felszerelt épület is helyet kapott, ahol egy nagyobb, kettéosztható, és egy kisebb foglalkoztatót, irodát, teakonyhát, valamint játéktárolót is kialakítottak.

„Az ablakunkból rálátni erre a területre, így hetek óta nagy érdeklődéssel figyeltük, hogyan alakul ki ez a gyönyörű játszótér” – idézte fel emlékeit André Zoltán, itt élő családapa, aki kiemelte a közösségi tér fontosságát: örömteli, hogy gondoltak az itt lakókra, és ezzel a télen-nyáron használható játszótérrel-játszóházzal a fiatalok szocializálódását is elő tudják majd segíteni. Egyben bízom nagyon: sikerült olyan biztonsági rendszert telepíteni a játszótér köré, amely megvédi a rongálásoktól, így hosszú évek múltán is használhatják majd a gyerekek.”

Az ünnepi köszöntők után Schmidt Csaba polgármester átadta a játszótér kulcsait Pataki Zoltánné önkormányzati képviselőnek és Lőrincz Norbertnek, majd a nemzetiszínű szalag átvágása után a gyerekek birtokba vették a játszóteret.

A szociális célú városrehabilitáció - KDOP-3.1.1/D2-13-k2-2013-0001 – számú projekt keretében valósul meg.

 

Korábbi lapszámaink

letöltése