Jelzőlámpák a biztonságos közlekedésért

Forgalmi újítás a Kodály iskolánál

2014 - 09 - 04 | vt
Az idén kiemelt figyelmet fordítunk a biztonságos közlekedés feltételeinek megteremtésére, ezért újabb jelzőlámpás gyalogátkelőhelyeket építünk a forgalmas közlekedési csomópontoknál - mondta el Schmidt Csaba a Kodály iskolánál tartott sajtótájékoztatón, melyen részt vett Salló Győző és Bagó Attila önkormányzati képviselő is.

A polgármestertől megtudtuk: a négysávos Köztársaság útján az elmúlt években jelentősen megnövekedett a forgalom, így nagyon nehéz és balesetveszélyes az átkelés. Ennek biztonságosabbá tétele érdekében jelzőlámpákat telepítenek a Köztársaság útján a Kodály tér felé vezető út kereszteződésénél, a Köztársaság útján a Sárberki gyalogos híd folytatásában lévő, és az Összekötő úton a Tesco áruházzal szemben lévő gyalogátkelőhelyekhez, míg a Kodály-iskola előtt lévő zebránál a szükséges közvilágítás kiépítése is megtörténik. Schmidt Csaba hangsúlyozta: az összehangolt közúti jelzőlámpa-rendszerben nem lehet olyan gyalogos-átkelőhely, amelyeket nem jelzőlámpa irányít. A polgármester kiemelte: a munkálatok során a Győri és Ságvári úti jelzőlámpás rendszer összehangolását is megvalósítják a szakemberek. Egy útvonalon belül csomópontok jelzőlámpáinak összehangolt működtetése azt célozza, hogy a kényszerű megállások és várakozások kiküszöbölésével az utazási sebesség növekedjen. Így a szabályos haladási sebesség betartásával, ha az első csomópont szabad jelzésén áthaladunk, az összes többi csomóponton zöld jelzést kaphatunk, így akár megállás nélkül eljuthatunk Óvárostól egészen Újváros végéig - tudtuk meg a sajtótájékoztatón.

Noha még nem üzemelnek teljes „munkaidővel”, üzembe helyezték azokat forgalomirányító jelzőlámpákat, amelyekre évek óta nagy szükség volt a Kodály iskola és Sárberek között a Köztársaság úton. Hétfő reggel, az első tanítási napon ismét megindult a hömpölygő forgalom, hiszen Újváros Kodály téri része és Sárberek között főként az iskolai időszakban jelentős a közlekedés. Ezt segíti a nemrég elkészült két jelzőlámpa, amelynek örülnek az erre érkező gyalogosok.

Salló Győző és Bagó Attila a Sárberek és Újváros közötti lámpás gyalogosátkelő kiépítésének kezdeményezőiként elmondták: a beruházásnak köszönhetően a Sárberki és a Kodály Iskolába járó gyerekek sokkal biztonságosabban kelhetnek át az úttesten, a „zöldhullám” által pedig a forgalom folyamatos haladása is a közlekedők biztonságát szolgálja.

A kivitelező Signaterv Forgalomtechnikai Kft. képviselőjétől megtudtuk, a Kodály térnél lévő lámpás gyalogátkelő átadásának határideje szeptember 20, de a szakemberek megpróbálják iskolakezdésre befejezni a munkálatokat.

„Évtizedek óta járunk erre, hiszen magam is itt tanultam, míg most már a gyermekeimet hozom reggelente a Kodályba” – mondja egy érkező apuka, aki kiemeli: valóban sok koccanásos baleset történt itt, sőt előfordult, hogy a zebrán ütöttek el gyalogosokat, de az iskola parkolójából a balra kanyarodás is nehézkes volt mostanáig. Autósként eleinte nem örültem, hogy újabb lámpákkal találkozunk Óváros felől érkezve, de ígéretet kaptunk arra, hogy a jövőben összehangolják a lámpákat, és valódi „zöldhullámmal” juthatunk el a dózsakerti vasúti felüljáróig. A gyerekek biztonságos gyalogos közlekedése okán pedig kifejezetten hasznos a két lámpa felszerelése.”

Bagó Attila önkormányzati képviselő szerint a jelzőlámpák felszerelése hosszú ideje fennálló, idült problémát old meg. „Még ezelőtt néhány évvel is jóval kisebb forgalmat bonyolított le az összekötő út, ma már jóval többen járnak gépjárművel és ezért, lévén ez a várost hosszában átszelő útvonal, ezek az átkelőhelyek folyamatosan egyre balesetveszélyesebbé váltak. Mikor felvetődött bennünk az átkelőhely villamosítása megkérdeztünk a lakókat, akik nagyon örültek a gondolatnak. Ugyanis ez az átkelőhely az, amelyen keresztül a legegyszerűbb megközelíteni a szemben álló buszmegállót, ezen keresztül lehet eljutni Sárberekbe, a Kodály térre, az iskolába és az óvodába is. Ezen túl az autósoknak is javítja a helyzetét, ugyanis ezzel nyílik meg a lehetőség, hogy összehangolják a lámpákat, mivel jogszabályi előírás, hogy csak olyan útszakaszon lehet összehangolni a villanyrendőröket, ahol a köztes gyalogátkelőhelyek is villamosítottak. Őszintén remélem, hogy mindenkinek örömére szolgál majd az új átkelő és beváltja a hozzá fűzött reményeket.

Salló Győző kétszeresen is érintett lehet, hiszen Sárberek önkormányzati képviselője harminc évig tanított a Kodály iskolában.

„Az elmúlt években a forgalom erősödött, és vele egy időben az igény is, hogy biztonságossá kell tenni az átkelést a Köztársaság úton. Sokan használják, hiszen buszmegállók vannak itt mindkét oldalon, mint ahogyan iskolák is. A gyerekek reggel és délután nagy számban igyekeztek egyik oldalról a másik oldalra átjutni. Próbáltuk a helyzetet orvosolni, rendőri jelenléttel, alkalmanként polgárőrök bevonásával. Ezek a segítségek jók, csak időszakosan voltak alkalmazásban. Általában reggel és a tanév kezdeti heteiben. Mostanra ez a segítség állandósul, hiszen a jelzőlámpák ott leszek reggeltől estig biztosítva gyermekeink és magunk számára, hogy biztonságban tudjunk átkelni a Köztársaság úton, illetve z Összekötő úton.”

Korábbi lapszámaink

letöltése