A baloldali pártok továbbra is egymással veszekednek

Félidőben csak a Fidesz jelöltjei tudtak elegendő aláírást gyűjteni

2014 - 09 - 04 | vt
Öt hét múlva polgármestert és képviselő testület választunk itt, Tatabányán is, de idén mintha elaludtak volna a politikai pártok, legalábbis a hangos-harcos marakodás (eddig) elmaradt. No, nem mintha hiányolnánk a másik pocskondiázását, a lejárató szórólapokat, de úgy tűnik nemcsak városunk polgárai, hanem maguk a jelölőszervezetek is lefutottnak gondolják az október 12-i voksolást.

A négy éve megválasztott polgármester és képviselők ugyan formás kis füzetben vették leltárba azon a fejlesztéseket, melyeket sikerült elvégezniük a ciklusban, de még ezt is békében, egymással együttműködve tették. Hiszen az egyéni körzetekben megválasztott városatyák egyenlő mértékben ugyanakkora felületen szólaltak meg, függetlenül kormánypárti és az ellenzéki mivoltuktól.

A csatározások zaja inkább az ellenzéken belül hallatszik, azon belül is a baloldali pártok és szimpatizánsaik mondogatnak oda időnként elég keményeket egymásnak. Országosan is egyre éleződik az ellentét az MSZP, a DK és az Együtt-PM között, s úgy látszik ez baloldali belháború megyénket és városunkat sem kerüli el. Medgyessi Péter a szocialisták egykori minisztere egyenesen „árulónak” nevezte utódját, Gyurcsány Ferencet, ő meg „bukott pártnak” az MSZP-t.

Szigetvári Viktor, az Együtt-PM ügyvezető társelnöke is kiosztotta Gyurcsányt: „Az ellenzék egészének megújításában nem illetékes már. Formai ügyekkel foglalkozik a tartalom helyett” – mondta. S talán a legutolsó mondat jellemzi leginkább a baloldal helyzetét: pozíciókért, állásokért, képviselői helyekért marakodnak hónapok óta országosan és települési szinten is, s egyáltalán nem foglakoznak helyi fejlesztési programok, cselekvési tervek összeállításával, azok megvitatásával. Itt, Tatabányán Lukács Zoltán, a nemrégiben megbukott megyei szocialista elnök áll folyamatos harcban a DK-val. Legutóbb az interneten akaszkodott össze az esztergomi Jobbik-DK összefogással kapcsolatos hírek kapcsán a Gyurcsány-párt szimpatizánsaival.

A másik két parlamenti párt, a Jobbik és az LMP helyi jelöltjeiről, programjáról sem tudhatunk semmit Tatabányán. Sem szórólappal, sem fórumokon keresztül nem keresték, kérdezték még városunk lakóit, igazából indulóik nevét sem osztották meg a választópolgárokkal.

A Fidesz-KDNP jelöltjei a helyi televízióban, szórólapokon és internetes közösségi portálokon beszámoltak az előző ciklusban végzett munkájukról, Schmidt Csaba polgármester pedig folyamatos konzultációt folytat a fejlesztési tervekről városunk szakmai szervezeteivel, az intézményvezetőkkel, a vállalkozói szövetségekkel, kamarákkal, az érdekképviseletekkel és a civil szervezetekkel.

A választási törvény szerint a hivatalos jelöltté váláshoz az indulóknak két hét alatt össze kell gyűjteniük a körzetükben lakó választópolgárok legalább 1 százalékának támogató aláírását. Sokat elmond a választási esélyekről, az indulók elfogadottságáról, hogy Fidesz-KDNP mind a 12 önkormányzati képviselőjelöltje és polgármester-jelöltjük, Schmidt Csaba már a második napon ennek a kvótának a 3-4-szeresét adta le a választási irodán. S bizony a többi jelölőszervezet felkészültségét, szervezettségét és támogatottságát is minősíti, hogy az aláírás-gyűjtési időszak felénél a Fidesz-KDNP szövetség jelöltjein kívül még egyetlen indulni szándékozót sem tudott nyilvántartásba venni a Helyi Választási Bizottság.

 

Korábbi lapszámaink

letöltése