Várják a szavazatokat a látogatóközpont terveire

A Gerecse kapuja a Turulnál

2014 - 09 - 04 | vt
Schmidt Csaba a Vértes Agorájában mutatta be a „Gerecse kapuja a Turulnál” elnevezésű meghívásos pályázat építészeti terveit. A polgármester elmondta: az áprilisi közgyűlés egységesen támogatta a „Gerecse kapuja” programot, amely a Turul parkerdő és a szobor környezetének turisztikai fejlesztését célozza meg.

A projekt fontos eleme a Turul-parkoló mellett megépülő látogatóközpont, melyre meghívásos ötletpályázatot írt ki a város. A látogatóközpontban régészeti, turisztikai és történelmi bemutatóhelyet rendeznek be, egy vendéglő is helyet kapna az épületben. Miután a terület kiemelt jellege miatt a létesítménynek emblematikus jelentősége lesz a jövőben, ezért a város olyan neves személyiségeket kért fel a tervezésre, mint Skardelli György Ybl-és Prima primissima-díjas építész, Balázs Mihály DLA, Kossuth-, Ybl-és Prima primissima -díjas építész, valamint Dévényi Sándor DLA, Kossuth-, Ybl-és Prima primissima-díjas építész. A kiállított terveket a Vértes Agorájának aulájában nézhetik meg a tatabányaiak, és szavazhatnak is a nekik leginkább tetsző munkára. Skardelli György „Turul fészek” címet viselő alkotása, szerkesztett, körgyűrű alaprajzú, üveg-acél, 21. századi épület, amely a rend és az átláthatóság képletével, a fedett-nyitott tereivel, hozza létre a Gerecse látogatóközpontját. Balázs Mihály a „Mértékletesség háza” című terve az egykori piknikek hangulatát idézi, és értelmezi újra a „civilizált” ember fogalmát és a természeti környezet viszonyát. Míg Dévényi Sándor „Turul” - tervében az épület egy a Turul-szobor árnyékában lévő sast, vagy kerecsensólymot formáz, melynek kiterjesztett szárnyai óvóan befogadják a látogatót.

A Gerecse-kapuja elnevezéssel illetett létesítmény építése 2015-ben kezdődhet el a Kő-hegyen, ahol jelentős turisztikai fejlődés következhet be. Ennek alapjai megvannak, hiszen a Szelim-barlang, a tanösvények, a Ranzinger kilátó, illetve a még idén elkészülő Via Ferrata, azaz a vasalatos sziklamászó út várhatóan számos turistát vonz majd az Államalapítás emlékére emelt madár szobor környezetébe.

 

Korábbi lapszámaink

letöltése